2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az idén átadhatják a 3-as metró első felújított szakaszát

Hír TV

2018. január 29., hétfő 18:53, frissítve: hétfő 19:26

Még az idén átadhatják a 3-as metróvonal északi szakaszának felújított részét – közölte a főpolgármester. Tarlós István egyúttal bejelentette, hogy a Kálvin téri állomáson is lift építésére tesz javaslatot a közgyűlésnek. Az MSZP szerint ez kevés, ezért a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről szóló népszavazásért már a héten elkezdheti gyűjteni az aláírásokat.

A XVI. és a XVII. kerületi polgármesterekkel közösen mutatta be Tarlós István főpolgármester Budapest következő kötött pályás közlekedési fejlesztését.

A tervezet a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötéséről, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal előkészítéséről szól, amely első ütemének tervezési munkálatai már jövőre lezárulhatnak.

„2019-ben elkészülnek az engedélyezési tervek, és 2019 második felére jogerős építési engedéllyel rendelkezhet az első két ütem. Hogyan tovább? Az egyik fontos feladatunk mindent megtenni azért, ahogy a főpolgármester mondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végezze el a városon kívüli szakaszok tervezését. Nagy kérdés, hogy 2020 után, az új európai uniós költségvetési ciklusban mit tudunk elérni ebben a projektben. Egy biztos, hogy előkészítettség terén a fejlesztés jól fog állni” – emelte ki a sajtótájékoztatón Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere.

A főpolgármester bejelentette, a közgyűlés elé terjeszti, hogy a Kálvin téri metrómegállónál is épüljön lift a mozgáskorlátozottak segítésére. – A Kálvin téren, tizenharmadikként, meg fogjuk csinálni. Emellett a közgyűlés, javaslom, nyilatkozzon arról, hogy a kötelezettséget nem a projekten belül, hanem azon túl, a mozgássérültekkel való megegyezés pontos ütemezése szerint meddig folytatja a nem akadálymentesített maradék állomásokon. De abban egyeztünk meg, és ezzel ők is egyetértettek, hogy ez nem feltétlenül kell hogy lift legyen. Azt csak a politikai ellenzék erőlteti – jegyezte meg Tarlós István.

Az MSZP-t nem győzték meg a főváros lépései, továbbra is népszavazással kényszerítené ki a 3-as metró teljes akadálymentesítését. „A budapestiek figyelmébe ajánlanám, hogy mindenképpen olyan kormányt válasszanak, amelyik komolyan veszi az itt élők érdekeit; például a babakocsisokat, a kerekesszékeseket és a nehezen közlekedő időseket, és amelyik – ebben akkor talán direktebb az utalás – az akadálymentesítés pénzét nem lőterekre és a korcsolyapályákra fordítja – nyilatkozta Horváth Csaba fővárosi önkormányzati képviselő.

Közben az is kiderült, hogy a 3-as metró első felújított szakaszát akár már az idén átadhatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!