2022. 09. 29. Csütörtök Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Belföld

Az Európai Unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan

Az Európai Unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan és minden bizonnyal csak egy uniós szerződésmódosítás oldhatja fel a konfliktust –hangzott el az Alapjogokért Központ, Az Európai Unió jövője: EP-választás után – szerződésmódosítás előtt? – című konferenciáján. Az új bizottságnak olyan elnök kell, aki nem politikai bizottságként határozza meg az Európai Bizottság működését, hanem a szerződések őreként -minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt.

  • Az Európai Unió jelenlegi formájában fenntarthatatlan

Magyarországon könnyű értékelni az EP-választás eredményét, mert a Fidesz-KDNP által elért 53 százalékos eredmény az unióban rekordnak számít – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség szerint az európai eredmények értékelése kettős: a balliberálisok szerint a szuverenista erők vereséget szenvedtek. A valóság ezzel szemben, hogy a szuverenisták megerősödtek, de nem szereztek többséget –tette hozzá. Az eredmények értékelésében fontos szempont, hogy az unió szervei közül nem a parlament, hanem a miniszterelnökök tanácsa a legfontosabb.

Óriási különbségek

Gulyás Gergely elmondta, a legjobban támadott kormányok szerepeltek a legjobban a választáson, így a magyar, az olasz, az osztrák és a lengyel. Ebből is látszik, hogy a parlament és a tanács nagyon eltérő politikai színezetű – tette hozzá.Az unió következő öt évét nem a stratégiai papírok fogják meghatározni, hanem az intézmények vezetőinek a személye.Az utóbbi területen vannak érthetően a legnagyobb viták – mondta a miniszter. Az új bizottságnak olyan elnök kell, aki nem politikai bizottságként határozza meg az Európai Bizottság működését, hanem a szerződések őreként – tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője szerint ma az EU a bővítés szempontjából rosszabb állapotban van, mint a csatlakozni szándékozó országok. Ráadásul sokkal nagyobbak a különbségek az unióban, mint a korábbi években. A közép-európai államok nagyon sok kérdésben teljes mást gondolnak, mint például a skandináv államok - hangsúlyozta a politikus. Gulyás szerint alapvető fontosságú, hogy az uniós szerződésszegést megtestesítő Spitzenkandiat-rendszert megszüntessék, valamint, hogy olyan személy ne tölthesse be a bizottsági elnöki posztot, aki egy tagállamot nyíltan megsértett. 

Szerződésmódosításra van szükség

Ha valamilyen konfliktus van egy családban, attól még az ember szereti a családját, mi is így vagyunk az Európai Unióval – mondta Szánthó Miklós. Teljesen megkérdőjelezhetetlen, hogy Magyarországnak az unióban van a helye, függetlenül attól, hogy milyen viták vannak – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ vezetője. Az EU jelenlegi formájában fenntarthatatlan, szerződésmódosításra van szükség, és ebben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is egyetért.

A szakember szerint az egyik legfőbb probléma, hogy az Európai parlament és az Európai Bíróság lopakodó szerződésmódosítást folytat a tagállami szuverenitások kárára.Van egy nagyon nehezen feloldható konfliktus a mostani helyzetben, és ez minden bizonnyal egy szerződésmódosításban csúcsosodhat ki – mondta Szánthó Miklós. Az a világnézeti konfliktus, ami az EU megalakulásától jelen van, továbbra is köztünk marad. A vita legfőbb törésvonala a szuverenista és föderalista tábor között húzódik – tette hozzá.

Ez nem veszélytelen dolog

Az uniós szerződésmódosítás egyáltalán nem veszélytelen dolog – mondta Varga Zs. András. Az alkotmánybíró szerint a nagy viták során könnyen becsempészhetnek olyan szabályokat a szövegbe, amik csak később lesznek mindenki számára ismertek. A szakember úgy látja, az EU-t lehet egyfajta birodalomként értelmezni, ráadásul nemcsak szörnyű dologként lehet értelmezni a birodalmiság fogalmát. Az EU esetében is adottságként kell értelmezni a birodalmi létet, mivel sok esetben absztrakt értékek mögé bújnak - tette hozzá. 

Varga Zs. András szólt arról is, hogy minden ismérv alapján nyugodtan lehet birodalomként tekinteni az EU-ra.A birodalmiság egyik ismertetőjegye lett, ahogyan a jogállamiság fogalmát megváltoztatták, és teljesen eltávolodott az eredeti értelmétől. Mára a jogállam fogalmát nem arra használják, amire eredetileg kitalálták– mondta az alkotmánybíró. Bár az EU nem tagadja a tagállami szuverenitást, de egyre több területen nem tartja fontosnak annak tiszteletben tartását. Szellemi természetű ellenállást választhatják a nemzetek, mivel az EU-t nem fegyveres erők tartják össze. Ez a szellemi ellenállás pedig az identitás megőrzése lehet – mondta a szakember.

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!