2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Az Európa- és bevándorlásellenes jelölt lehet a befutó

Hír TV

2018. január 12., péntek 11:51

Elnökválasztást tartanak ma és holnap Csehországban. Az Európa- és bevándorlásellenes államfő, Milos Zeman várhatóan megnyeri az első fordulót, de nem szerzi meg az 50 százalékos többséget, ezért két hét múlva második fordulóra lesz szükség.

Az EU és a NATO kritizálásával, illetve a bevándorlásellenességgel kovácsolta egységbe a cseh jobboldalt és a szélsőbalt Milos Zeman. Az államfő szerint Brüsszel helyett Moszkva és Peking szövetségére van szükség, mert ők nem akarnak muszlim bevándorlókat telepíteni az országba.

„Az egyik legfontosabb oka annak, hogy újra indulok, az a média. Olyan elszántan támadnak és utálnak, hogy valamit biztos jól csinálok, és muszáj vagyok újra indulni” – mondta Milos Zeman.

A bevándorlás- és EU-ellenes üzenetek népszerűek Zeman szavazói között. Az ellenzék ezért jobb híján azzal próbálja támadni, hogy Zemant alkoholista láncdohányosként állítják be.

„Még Zeman támogatóinak egy része, körülbelül 15 százaléka se bízik abban, hogy újraválasztják. Ettől függetlenül az első körben biztosan 40 százalék fölött teljesít majd, inkább a második forduló lesz kérdés” – mondta egy politológus.

A cseh elnökválasztás másik esélyese, aki várhatóan a második fordulóba kerül, a cseh tudományos akadémia korábbi vezetője, aki a felmérések szerint 3-4 százalék hátrányban van Zemanhoz képest.

„Azt szeretném, ha Csehország is ott lenne annál az asztalnál, ahol Európa jövőjéről döntenek. Nincs arra szükség, hogy egy elnök eltávolítsa az országát az európai közösségtől” – kampányolt Jiri Drahos.

A cseh társadalom megosztottságát mutatta a tavalyi parlamenti választás is. Akkor a szintén EU-szkeptikus és bevándorlásellenes jelölt, Andrej Babis nyert, és bár többséget nem szerzett, az államfő így is őt bízta meg kormányalakítással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!