2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az erdélyi magyar orvosoknak már nem cél Magyarország

2015. március 6., péntek 11:40

A fizetések miatt már az erdélyi magyar orvosoknak sem vonzó célpont Magyarország. Az utóbbi években a külhoni magyar orvosok közül több mint 25 ezren vállaltak munkát külföldön, de a célország – a korábbiaktól eltérően – már Németország és Franciaország volt. A romániai közegészségügyi rendszerből ma már a szakképzett személyzet 40 százaléka dolgozik valamelyik nyugat-európai kórházban.

4-5 éve alig volt szakorvos a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban, mára azonban a helyzet rendeződött, egyre több fiatal áll munkába szülőföldjén. Demeter Ferenc, az intézmény vezetője azt mondja, hetente kap ajánlatokat nyugati kórházaktól. Egy orvos Németországban vagy Franciaországban akár tízszer annyit is kereshet, mint Romániában vagy Magyarországon. „Egyre kevésbé vonzó Magyarország ilyen szempontból. Vannak ifjú kollégáink, akik elmentek azért, hogy szakmai képesítést szerezzenek, mert a román rezidenciátus rendszer eléggé restriktív számukra, viszont bérezés szempontjából már nem annyira. Sokkal vonzóbb Nyugat-Európa, Franciaország, Anglia, Németország és sajnos már sok kollégánk kint dolgozik” – mondta Demeter Ferenc.

Hargita megye tanácsa két kórház fenntartója, amelyeket folyamatosan fejleszteni próbál. A pályakezdő orvosokat pedig szolgálati lakással igyekeznek otthonmaradásra bírni. „Amit vonzó hatásként, lehetőségként fel tudunk ajánlani, az az, hogy építünk a kórháztól pár tíz méterre korszerű, modern, nem nagy, két-három szobás lakásokat. Romániában a kezdő orvosoknak nagyon alacsony a bére, és hogyha a pályán való indulásnál van egy jól felszerelt befogadó kórház és mellé biztosítunk lakást, az már egy egyértelmű segítség” – mondta Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke.

A tanácselnök azt mondja, a magyarországi testvérmegyék a szakmai továbbképzésben segítik a székelyföldi orvosokat, de közülük most már egyre kevesebben döntenek úgy, hogy Magyarországon maradnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!