2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Az EP-elnök számon kéri Orbán Viktort

,

2015. április 29., szerda 18:30, frissítve: csütörtök 15:10

Kérdőre vonná az Európai Parlament elnöke Orbán Viktort a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt. Martin Schultz közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor tegnap a kaposvári trafikosgyilkossággal kapcsolatban mondta azt, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését Magyarországon. Az unió tagországaiban azonban sehol sem alkalmazzák ezt a büntetési formát, és egész Európában már csak Fehéroroszországban van kivégzés. Magyarországon a halálbüntetést 1990-ben törölte el az Alkotmánybíróság.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben világosan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem értenek egyet a halálbüntetés bevezetésével, illetve alkalmazásával. Ez a téma napirendre került az Európai Parlament plenáris ülésén is, ahol Martin Schulz elnök egy képviselői kérdésre válaszolva bejelentette, telefonbeszélgetést kezdeményezett a magyar miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

– Köszönöm szépen, Leichfried úr, én is olvastam erről. Orbán úr irodáját kértem ma reggel
egy telefonbeszélgetésre, és tájékoztatni fogom önöket az eredményről.

Orbán Viktor kedden, a kaposvári trafikosgyilkossággal kapcsolatban mondta azt, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Szerdán már a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője is úgy fogalmazott, hogy vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyeknél indokolható lenne a halálbüntetés. Rogán Antal emlékeztetett arra, hogy pont abban a városban kellett 22 ezer forintért meghalnia egy dohánybolt huszonéves eladójának, ahol korábban egy 11 éves fiút öltek meg brutálisan a nevelőanyja által felbérelt férfiak. Rogán azt is mondta, hogy tisztában vannak az uniós kötelezettségeikkel, de van rá mód, hogy a kérdést uniós szinten is felvesse az ország.

„Mi azt gondoljuk, hogy azokat az embereket, akik ilyen bűncselekmények elkövetésére hajlamosak, azokat el kell szeparálni a társadalomtól. Vannak olyan országok, például az Amerikai Egyesült Államok, ahol erre több államban is, a halálbüntetés lehetősége megvan. Mi azt gondoljuk, hogy a halálbüntetés elrettentő erővel bír, Magyarországon nem volt erről a kérdésről soha társadalmi vita, hiszen nem a nép, nem az Országgyűlés, nem a parlament döntött a halálbüntetés eltörléséről, hanem az Alkotmánybíróság” – jelentette ki Rogán Antal.

Orbán Viktor ne játsszon isteni szerepet – ezt már Gyurcsány Ferenc mondta. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a halálbüntetés tilalma az alkotmányos jog része, és a miniszterelnök szembe ment az európai keresztény értékrenddel. „A miniszterelnök ne játsszon isteni szerepet. A miniszterelnök ne játssza a sors alakító erejét a mi életünkkel kapcsolatban. Gyilkosságra nem válasz a gyilkosság, akkor sem, ha az bűn retorziója és akkor sem, ha azt az állam követi el. Az európai civilizáció nagyszerű felismerése, hogy nem vehetjük el senkinek az életét” – közölte az egykori miniszterelnök.

A szocialisták szerint nem a Btk., hanem a trafiktörvény a hibás, és a jogszabály hatályon kívül helyezésével lehetne megelőzni a tragédiákat. „Azért lett bedobva Orbán Viktor miniszterelnök által ez a téma, mert nyilvánvalóan inkább erről lehet beszélni a társadalomban, mintsem valós problémákról, például a trafiktörvény eltörléséről. Nem kell felforgatni az Európai Unióhoz való viszonyrendszerünket, egészen egyszerűen csak hatályon kívül kellene helyezni a trafiktörvényt, amely tálcán kínálja a bűnözőknek azt, hogy bűncselekményt kövessenek el védtelen emberekkel szemben” – mondta Budai Bernadett.

Az LMP szerint is figyelemelterelésre szolgál a halálbüntetés, közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Orbán Viktor azért dobta be a témát, hogy elvegye a Jobbik kenyerét. Az ökopárt ezért minden szempontból elutasítja a halálbüntetést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!