2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Az elvett kilencvenmilliójuk miatt tekertek

,

2017. október 6., péntek 13:57, frissítve: péntek 15:38

Kerékpáros demonstrációt tartott a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete.

A mintegy két tucat résztvevő azért tüntetett, mert a kormány korábban 90 millió forintot vont el a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak bérpótlékára szánt összegből, a pénzt pedig egy bicikliversenyre költötte. A tiltakozók egy levelet vittek a kerékpáros verseny védnökeinek és Balog Zoltánnak, a szociális ágazatért felelős emberi erőforrások miniszterének.

Túltolta a kormány a biciklit - a szociális dolgozók egyik szakszervezete szerint. Az érdekvédők kerékpáros demonstrációt szerveztek: ugyanis a kormány a szociális szférának rendelt pénzt inkább egy biciklis versenyre költötte.

„Az ágazat számára biztosított források csak tűzoltásra elengedőek. Mind a szakképzett ápolók, gondozók, mind pedig a szakemberek bére ebben a pillanatban is elmarad a nemzetgazdasági átlagbértől, és az intézmények működtetéséhez nélkülözhetetlen technikai dolgozók bérezése pedig még a szakképzett kollégák roppant alacsony bérszínvonalát sem éri el. A garantált bérminimum emelésével továbbra is a bérrangsor végén kullogunk, ezért arra kérjük a miniszter urat, hogy tegyen lépéseket az ágazat dolgozóinak érdekében. Hiszen lassan ott tartunk, hogy nem marad szakképzett ápoló az idősotthonokban, alig találni családgondozót, és még sorolhatnánk tovább” – nyilatkozta Köves Ferenc szakszervezeti elnök.

A tüntetők szerint azonban a pénznek a Tour de Hongrie helyett a súlyosan alulfinanszírozott szociális ágazatban lett volna a helye.

„Hogyha egy foglalkozást szeretnénk csinálni, én mondjuk pont idősek nappali ellátásában dolgozom, akkor nem egyszer otthonról kell levinni kartonpapírt, meg akármit, hogy úgy tudjuk működtetni, meg olyan foglalkozásokat tudjunk csinálni, amilyet mi szeretnénk. A pluszpénzt bérfejlesztésre is fordíthatták volna - mondják a tüntetők. Bár a kormány idén kétéves 33 százalékos béremelést indított, egy szakképzett dolgozó fizetése még így sem éri el a 200 ezer forintot” – fogalmazott az egyik résztvevő, Füzi Lilla.

Egy másik demonstráló szerint „bruttó 161 ezer az alapbér. Ezt persze pótlékok még növelik, de leginkább az alapbérek azok, amik nagyon alacsonyak” – mondta Gálfi Brigitta.

A mintegy két tucat tüntető a követeléseiről levelet vitt a kerékpáros verseny védnökeinek, a nemzeti fejlesztési és a földművelési miniszternek, valamint Balog Zoltán humánminiszternek

„A garantált bérminumim emelésével továbbra is a bérrangsor végén kullogunk, ezért arra kérjük miniszter urat, hogy tegyen lépéseket az ágazat dolgozóinak érdekében, hiszen lassan ott tartunk, hogy nem marad szakképzett ápoló az idősek otthonaiban, alig találni családgondozót és még sorolhatnánk tovább” – mondta el Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A tüntetők egyebek mellet azt kérik, hogy a szociális szférában dolgozók átlagbére a nemzetgazdasági átlagot, az ágazatra fordított költségvetési támogatás pedig az EU-s átlagot érje el. A tárca az ágazati követelésekre nem reagált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!