2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az első akadályon túl vannak a felvételizők, a neheze csak most jön

Hír TV

2018. július 26., csütörtök 17:16, frissítve: csütörtök 18:02

Nincs elég kollégiumi férőhely, és kevés az államilag finanszírozott hely a felsőoktatási intézményekben - vélik az ellenzéki pártok a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. A Párbeszéd ismét beterjeszti a parlament elé az első diploma ingyenességére vonatkozó törvényjavaslatát.

Szerda este hirdették ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A 108 ezer jelentkezőből több mint 75 ezer kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Az öröm perceit követően azonban több problémával is meg kell küzdeniük a leendő hallgatóknak.

A Jobbik szakpolitikusa szerint a lakhatás jelenti az egyik legnagyobb kihívást, mivel kevés a kollégiumi férőhely a diákok számára, az albérletek pedig egyre drágábbak.

Nagy egyetemi városokban az albérlet árak megfizethetetlenek. Budapesten a legújabb adatok szerint már egy kis panellakás is 130 ezer forintba kerül, de nagyobb egyetemi városokban is, mondjuk Győrben vagy Debrecenben is bőven 100 ezer forint feletti albérlet árakról beszélünk - mondta el Brenner Koloman.

A Lehet Más a Politikai ifjúsági tagozata szerint ráadásul az államilag finanszírozott képzések keretszámát a kormány szűkre szabta. A szervezet elnöke azt mondja, vissza kell tenni az oktatásból kivont forrásokat, emelni kell az oktatók bérét, és helyre kell állítani az egyetemek függetlenségét.

Először is át kell alakítani a kancellária rendszert. Az nem lehet, hogy az Orbán-kormány gyám alá helyezi a felsőoktatást. Azt látjuk, hogy az Orbán kormány mostanában azt szeretné, hogy mindenkit és mindent gyámság alá helyezzen, de a jövőnket nem helyezheti gyám alá - véli Pitz Dániel.

A Párbeszéd ingyenes első diplomát szeretne, az ösztöndíjakat pedig jelentősen megemelné.

Éppen ezért a Párbeszéd ismételten be fogja terjeszteni a következő ülésszakban azt, hogy az első diplomája minden magyar állampolgárnak ingyenes legyen, kivétel nélkül. Ez egy olyan dolog, mint hogy 80 évvel ezelőtt az érettségit is elérhetővé kellett tenni, mert fejlődött a világ, több információra volt szükség. Ma a diplomával vagyunk ugyan így, előre fele kell menni az országnak, ha nem akarunk lemaradni - hangsúlyozta Barabás Richárd, a párt szóvivője.

Azok, akiket nem vettek fel sehova, vagy nem is jelentkeztek, azok augusztus 6-ig adhatják be elektronikusan pótfelvételi jelentkezésüket a felvi.hu oldalon keresztül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!