2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Az előválasztásról sincs egyetértés az ellenzéki pártok között

2021. január 13., szerda 21:35

Alig, hogy megállapodott a szivárványkoalíció a 2022-es választási együttműködésről, máris komoly viták merültek fel, például az előválasztással kapcsolatban. A Momentum támogatja a sztárügyvéd, Magyar György javaslatait, viszont az LMP, a Jobbik és a DK ellenzi hogy az egyeztetések a nyilvánosság előtt történjenek.

Tavaly, Karácsony előtt kötött megállapodást a hat ellenzéki párt, hogy közösen vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásoknak. Eszerint a 106 választókörzetben egy az egy ellen taktikát választják és egy közös miniszterelnök-jelöltjük lesz.

A sztárügyvéd, az előválasztást koordináló Civil Választási Bizottság elnökeként arról beszélt az ATV-ben, hogy szerintük legyen kétfordulós a miniszterelnök-jelöltek előválasztása, minden egyéni választókerületben tartsanak előválasztást, legyen egy közös jelölt és a választók nyilatkozzanak pártpreferenciájukról is.

A Momentum elnöke osztotta Magyar György álláspontját az ATV-ben.

Az LMP viszont nem szeretne nyilvánosan vitázni az előválasztás technikai részleteiről.

A Jobbik is kizárná a nyilvánosságot az egyeztetésekből, ahogy a Gyurcsány-párt is. Utóbbiakat pedig most már az online szavazás sem zavarná, holott korábban épp a koronavírus elleni vakcina online regisztrációját támadták, adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

 

HírTV