2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Az elnökség kérésére távozott Kerék-Bárczy

2016. szeptember 2., péntek 10:08, frissítve: péntek 20:29

Fél éven belül új párt alakul a baloldalon – mondta a DK-ból távozó Kerék-Bárczy Szabolcs a Magyar Nemzetnek. A politikus kiemelte: a baloldali pártjaikban csalódott politikusok egy új erő felépítésén dolgoznak. Kerék-Bárczy Szabolcs az elnökség kérésére távozott a Demokratikus Koalícióból, miután a 168 Óra című hetilap közölte publicisztikáját. Ebben élesen kritizálta a Gyurcsány-pártot.

„A mai nap a beismerés napja, akkor azt tesszük, amit megmondtunk. Még egyszer megpróbáljuk, és ha nem sikerül, akkor a saját utunkat fogjuk járni” – így jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy néhány képviselőtársával együtt kiszáll az MSZP-ből, és megalapítja a Demokratikus Koalíciót. Az alapítók egyike volt Kerék-Bárczy Szabolcs is.

Öt év után a DK elnökségi tagja a 168 Órában ment neki saját pártjának – paradigmaváltást sürgetett, és azt hangsúlyozta, hogy szerinte gyökeres változások kellenek ahhoz, hogy legyőzhessék a Fideszt a következő választáson – kitért arra is, hogy sok tag úgy látja, a pártvezetők csak a képviselői helyeken osztozkodnak. Ezután Kerék-Bárczy lemondott pártelnökségi tagságáról, és kilépett a Demokratikus Koalícióból.

„Írtam egy anyagot a 168 Órában, amely ma megjelent, nyilván kiváltó oka lehetett ennek, de én azt gondolom, megyünk tovább. Olyan véleménykülönbségek alakultak ki a politikai stratégiát illetően, amelyek mindkettőnket, tehát az elnökséget is meg engem is erre a döntésre ösztönöztek” – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

A párt szóvivője a Hír TV-nek elismerte, az elnökség mutatott ajtót a szemléletváltást sürgető képviselőnek.

– Emberi és politikai problémák merültek fel, és a mai elnökségi ülésen azt kérték az elnökségi tagok Kerék-Bárczy Szabolcstól, ezek feloldásaként fontolja meg, hogy esetleg távozik az elnökségből. Ő ezt megértette, tudomásul vette, és kilépett.
– Milyen emberi problémák léptek föl, illetve milyen egyéb véleménykülönbségek?
– Hát nem fogom én ezeket taglalni, az a lényeg, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket egy pártnak belül kell megvitatnia.

(Gréczy Zsolt szóvivő, DK)

A párt alelnöke már finomabban fogalmaz. Niedermüller Péter szerint közös megegyezéssel szakítottak. A képviselő azt is hozzátette, az elnökségben többen is egyetértettek Kerék-Bárczyval.

„Megértettük azt, hogy ebben a helyzetben mindenki számára az a legjobb megoldás, ha Kerék-Bárczy Szabolcs más formában folytatja a politikai pályafutását, de az sem titok, hogy voltak olyan elnökségi tagok, akik szintén ugyanúgy látták a helyzetet, csak a másik oldalról. Erre szokták azt mondani, hogy közös megegyezéssel bontottuk fel a házasságot” – árulta el Niedermüller Péter alelnök.

Niedermüller nem tart attól, hogy mások is kilépnének a pártból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!