2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Az elmúlt évek sikerének a jutalma, hogy még többet kell dolgozni

A demográfiai fordulat előkészítését, az uniós növekedési átlagot meghaladó gazdasági növekedés megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és a magyar vállalatok külföldi befektetéseinek támogatását szabta feladatul Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó rendezvényén. A kormányfő hangsúlyozta: a fejlődésbe mindenkit be kell vonni, és biztos benne, hogy lépésről lépésre felszámolják a szegénységet Magyarországon.

  • Az elmúlt évek sikerének a jutalma, hogy még többet kell dolgozni

Orbán Viktor a jegybank és a kormány viszonyáról tett elsőként említést. A jegybank függetlenségét a kormány garantálja, a függetlenség azonban nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk össze– hangzott el. A reál gazdaság nagy árat fizetett amikor ez nem így volt. 

Ha a magunkhoz vagy a Mindenséghez mérjük magunkat, a Mindenséget Ausztria képviseli.

A fokos és rizsparóka versenyében én a fokos pártján vagyok- utalt a hazánk és Ausztria közötti versengésre. Rámutatott, hogy két eltérő gondolkozást képvisel az MNB és a kormány: egy bátor, innovatív nagy távlatokat megcélzó monetáris politika, és egy józan a kasszát felügyelő pénzügyminiszter dolgoznak, ezt kell koordinálnia a miniszterelnöknek, hogy ebből az eredmények létrejöhessenek. Egyedül sosem lehetsz elég okos- mondta Orbán Viktor, aki magára is célozva megjegyezte, hogy a vezetőnek van egy magányossága, az áment ő mondja ki a felelősséget is vállalja. A döntésnek van magányossága, a gondolkodásnak nem lehet - jegyezte meg a kamarával döntött megállapodás, és annak eddigi sikerei kapcsán. 

A magyar modell egy eltérő gondolkodást takar.

A gondolkodásunk különbözősége az, hogy felfogásunk szerint nem konjunkturális volt a 2008-as válság, hanem egy globális, Európát súlyos kihívások elé állító átrendeződés jele volt– hangzott el. Ezért eleve más megoldásokat kerestünk a válságból való kiút keresésénél, mint azok, akik abban bíztak, hogy helyreáll a korábbi gazdasági rend. Ezért jött létre a magyar modell – hangzott el. A szabadság és a közös felelősség egyensúlyát helyre kell állítani a miniszterelnök szerint, valamint a keresztény kulturális alapokat meg kell erősíteni. Hangsúlyozta, hogy a kereszténydemokrácia lényege az, hogy megvédje a keresztény kultúrából kinőtt létformákat és életmódokat, mint amilyen az egyéni méltóság, a tulajdon és szabad vállalkozások, valamint a család, a nemzeti és hitbéli közösségek. 

A magyar modell azt jelenti, hogy a pénzügyeknek mindig rendben kell lennie – mondta Orbán Viktor.

Semmiféle kilengés nem megengedhető a választási években sem. A csökkenő államadósság, és annak magyar kézbe kerülése is fontos, a végén pedig hitelezni kell, mert jobb hitelezőnek lenni, mint adósnak. A második elem, a segély alapú gazdaság helyett a munka alapú gazdaság a miniszterelnök szerint. A jövőben családbarát Magyarországot kell teremteni, amely nem csupán pénzügyi támogatások révén, hanem az élet és a vállalkozások minden területén érvényesül. Ehhez 2.1%-os termékenységi rátát kell elérni, ami most 1.5%. 

A gazdasági vetélytársak közül kiemelte Csehországot és el kell érni, hogy az 5 millió dolgozó ember országa legyünk.

Ez nem tűnik irreálisnak 2030-ra Orbán Viktor szerint. A következő az ipari innovációs fordulat, ami prioritást jelent a kormány számára. Ez élet-halál kihívás, hisz ha a technológiai fejlődést a vállalkozások nem követik, csődbe mehetnek– figyelmeztetett Orbán Viktor.  Az ipari dimenzióváltás eredménye a 2% plusz növekedés lesz, melyet szállítani leszünk képesek– mondta.

Magyarország méretei és népessége radikálisan nem fog növekedni a jövőben, vendégmunkásokat pedig csak korlátozott számban, és csak a hiányszakmákba akarunk időlegesen engedni, ez azt jelenti intellektuális kihívásként mindannyiunk számára, hogy nekünk úgy kell szembenéznünk a jövővel, hogy mi leszünk kb 10 milliónyian, abból 5 millióan fognak dolgozni, pont, de az extenzív növekedés forrásai mindjárt ki fognak merülni, és onnantól kezdve növekedés már új munkába állók révén nem fog bekövetkezni, tehát akik dolgoznak, azoknak kell jobb minőségben, versenyképesebben, jobb gépeket alkalmazva, önök által jobban megszervezett munkarendben – mutatott rá a miniszterelnök, aki szerint ez esetben a jelenlegi növekedést más forrásokból kell pótolni, amelyet a határ menti települések vegyes vállalkozásai jelentenek elsősorban, melyre forrásokat fog fordítani az Unió és a kormány egyaránt.

Meg kell erősíteni azt, amiben jók vagyunk– mondta Orbán Viktor. 

Jó gazdavérünk van, a mezőgazdaságban ennek előnyét látjuk, a mezőgazdaságot és élelmiszeripart nem lehet leértékelni– jelölte meg az ágazatot a miniszterelnök. A sportot és kultúrát is iparággá kell fejleszteni szerinte, és ezen a ponton megemlékezett Andy Vajnáról, aki 100 milliárd fölötti hasznot hajtó iparággá fejlesztette a hazai filmipart a honi filmgyártás hagyományaira alapozva. 

Minden esély megvan az inklúzív fejlődésre: mindenki tehet egy lépést előre– folytatta a beszédet Orbán Viktor. Az elhalásra ítélt falvak feltámasztása, amelyhez a kormány hozzákezdett reményei szerint szintén sikerrel fog járni. Az EU legjobb öt országa közé szeretnénk jutni, nem csak gazdasági hanem komplex módon. A céldátum 2030– jelentette ki a miniszterelnök. A másik cél, hogy az öt legversenyképesebb ország egyike legyen Magyarország, ez sem irreális cél 10 éven belül– tette hozzá majd összegezve a népességfogyás megállítását és a Kárpát-medence újjáépítését jelölte meg olyan célként, mely a Kárpát-medencét geográfiai és gazdasági egységként kezelve, de az itt jelenlévő országok együttműködésével történhet meg.

Közösen kell újraépítenünk a Kárpát-medencét

Az autópályák országhatárokon átívelő hálózattá fejlesztése, a szomszédokkal való kapcsolat elsődleges, mert jelenleg szomszédaink közül két országba tudunk csak eljutni autópályán - mutatott rá a szükséges infrastrukturális fejlesztésekre, melyek mellett a paksi fejlesztést, a napenergia fejlesztését, a fosszilis energia terén pedig a Romániában termelt gáz, és a Török-áramlat gázvezetéke révén az orosz gáz is hazánkon keresztül kell, hogy haladjon Európa felé. Szlovénián keresztül szeretnénk elérni a Földközi tengere az olasz LNG forrásokhoz– mutatott rá a kormány energia-diverzifikációs terveire. A közép-európai gazdasági térség közös fejlődése és koordinációja Lengyel- és Csehországot is magában kell, hogy foglalja, hisz innen fog érkezni az európai fejlődés zöme Orbán Viktor szerint. 

Tökebehozatal mellett tőkekivitelre is szükség van.

Szükségesek a külföldi beruházások, ráadásul minél magasabb hozzáadott értéket képviselő vállalkozások révén, de a profitkivitelt meg kell gátolni, ezért nekünk annyi forrást kell külföldről hazahozni, amennyit ők kivisznek. A vállalkozások azonban tőkeszegények, és ehhez kell forrást teremteni, olyan vállalkozásokat kíván támogatni a kormány, akik hajlandóak kifektetni, és ezzel beszállnak a globális versenybe, hogy legalább döntetlenre lehessen hozni a tőke kivitelt és a tőkebehozatalt. 

A V4 lakossága 64 millió, ami az EU 12%-a, a gazdasági növekedés ugyanakkor 4%, míg az EU egészében 2.1%, ami jelzi, hogy az erőviszonyok megváltoztak és a V4 államoknak önbizalmat adhat Orbán Viktor szerint. A migráció kapcsán megjegyezte, hogy unokáink meg fogják élni jó eséllyel a következő századfordulót, tehát a mi személyes életünk dimenzióját ha kitágítjuk, felelősek vagyunk azért a világért, amely 2090-ben lesz. Történelmi folyamatok zajlanak, melyek átalakítják az általunk ismert világot Orbán Viktor szerint. Aki most nem védi meg magát, az 2060-70-ben már nem fogja tudni megvédeni magát– mondta Orbán Viktor.

Most kell nagyon határozott politikát folytatni ezért, mert eddig voltak bal és jobboldali, Európa ellenes és Európa párti pártok, a jövőben viszont bevándorláspárti és bevándorlásellenes pártok lesznek. Az Európai Egyesült Államok víziója a bevándorlókkal megváltoztatott Európa víziója, ezzel szemben áll a mostani élet jövőjét képviselő, hazaszerető emberek által vázolt koncepció, melyet hazánk képvisel véli Orbán Viktor.

„Összegezve a demográfiai fordulat, mely Novák Katalin feladata, a GDP 2 százalékos növelése, amelyért Varga Mihály, a szakképzés átalakítása, amelyért Palkovics László és a kifektetési stratégia, melyért Matolcsy György felelős jelenti azt a négy projektet, melyben a kormány stratégiai szintű döntésekre készül”.

Orbán Viktor a vállalkozóknak címezve figyelmeztetett, hogy a sikert könnyen vesszük természetesnek, és ez a legutóbbi bértárgyalásoknál felszínre is került, a két lábbal a földön állás politikáját kérte ezért a miniszterelnök,  és azt, hogy ne engedje el magát a magyar, hisz a vágyott minőségi változáshoz intenzív fejlődés kell. A komfortzónán kívüli lépéseket nehezen lépjük meg, halogatjuk– véli Orbán Viktor, aki szerint extra erőfeszítés kell most, és az összetartást is meg kell tartani. A miniszterelnök szerint most mindenki mocorog, de a felesleges konfliktusok rontják a teljesítményt.

Az elmúlt években elért siker jutalma, hogy még többet kell dolgozni, mert ha nem tekerünk, eldől a bicikli– zárta beszédét Orbán Viktor. 

 Tekintse meg a teljes beszédet! 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!