2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Az ellenzéki sajtó foghatja a fejét, a néppárti fordulat Orbánékat igazolja

MTI, Hír TV

2018. november 7., szerda 15:00, frissítve: szerda 17:00

Kikerült az Európai Néppárt határozati javaslatából a liberálisdemokrácia kifejezés, ehelyett a kereszténydemokrácia értékeit vési kőbe majd a dokumentum. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő azt mondta, a Néppárt egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba mozdul el. A nagyobbik kormánypárt bízik abban, hogy a kereszténydemokrácia győzelmével zárul a kongresszus.

Az Európai Néppárt kétnapos kongresszust tart Helsinkiben, ahová már a magyar miniszterelnök is megérkezett. Orbán Viktor holnap szólal majd fel. Az Európai Néppárt két európai bizottsági elnökjelöltje, Alexander Stubb és Manfred Weber vitájára ma este kerül sor, a jelölt személyéről csütörtökön szavaznak. A kongresszuson egy határozatot is elfogadnak majd a demokrácia védelméről, helyszíni tudósítónk szerint ebben a Fidesz egy módosítást eszközölt.

„A Fidesz javaslatára itt Helsinkiben kikerült az Európai Néppárt határozati javaslatából a liberálisdemokrácia kifejezés, ehelyett a kereszténydemokrácia értékeit vési kőbe majd a dokumentum. Deutsch Tamás nagyon fontos lépésnek nevezete ezt és kiemelte, hogy a jelentés ezzel elmozdult a keresztény demokrácia értékei felé, és az Európai Néppárton belül is ez egyfajta kereszténydemokrata fordulat, így tulajdonképpen nem kérdés, hogy a Fidesz és a KDNP teljes lelki nyugalommal támogatja majd ezt a határozati javaslatot. Ez magyar szempontból egyébként valóban egy nagy siker, hiszen itt ahogy az ellenzéki médiumok is megírták, ugye a Néppárt tőrbe akarta csalni Orbán Viktort, de most ez nem jött össze és nem így lesz” – így munkatársunk, Szarvas Szilveszter.

Markáns elmozdulás

Az Európai Néppárt (EPP) egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba, a Fidesz-KDNP által is képviselt irányba mozdul el – ezt már Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő mondta az EPP kongresszusa előtt, szerdán Helsinkiben. A politikus közölte: a délután kezdődő tanácskozáson döntenek a kongresszus elé kerülő indítványokról, határozatokról, állásfoglalás-tervezetekről. 

Kiemelte: a magyar sajtóban is nagy érdeklődést kiváltó, a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezet is szerepelt annak a délelőtti tanácskozásnak a napirendjén, ahol a néppárthoz tartozó pártok képviselői tekintették át a benyújtott módosító javaslatokat. Elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a kereszténydemokrácia értékei szerepel a szövegben - magyarázta.

A képviselő úgy vélte, ez jelentős elmozdulás a néppárton belül a kereszténydemokrata értékek érvényesülése tekintetében. Emellett jó eséllyel „igen nagy többséggel Manfred Weber” lesz az EPP csúcsjelöltje, vagyis a néppárt kereszténydemokrata irányzatához tartozó jelölt fogja valószínűleg a küldöttek nagy többségének támogatását megkapni Alexander Stubb-bal, az EPP „szélsőliberális irányzatát képviselő jelölttel” szemben - mondta.

Hangsúlyozta: ez a két esemény a kongresszuson azt mutatja, hogy „talán elindult az a kereszténydemokrata fordulat, kereszténydemokrata irányba történő elmozdulás, amit hosszú idő óta képvisel a Fidesz-KDNP az Európai Néppárton belül”.

A kereszténydemokrácia győzelme

A Fidesz bízik abban, hogy a kereszténydemokrácia győzelmével ér véget az Európai Néppárt kétnapos, helsinki kongresszusa - közölte a nagyobbik kormánypárt külügyi kabinetjének a vezetője szerdán az MTI-vel. Németh Zsolt telefonon nyilatkozva az MTI-nek azt mondta, ahogy Európa, úgy az Európai Néppárt is nagyon fontos választás előtt áll.

Jövő májusban az európai parlamenti (EP-) választáson Európa jövőjéről lesz döntés, mostani kongresszuson pedig megválasztják a néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára – magyarázta. Közölte, az egyik aspiráns a néppárt liberális szárnyának a jelöltje, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, aki olyan bevándorláspolitikát képvisel, amelyet Magyarország nem fogad el, mert nem akar bevándorlóországgá válni.

Hozzátette: a másik jelölt Manfred Weber, aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. Weber a kereszténydemokrata szárny jelöltje és a néppárt magyar tagjai elkötelezték magukat a támogatása mellett - emlékeztetett.

Áttekintették a kihívásokat

A magyar-horvát kétoldalú kapcsolatok helyzetét és az Európa előtt álló kihívásokat tekintette át Orbán Viktor magyar és Andrej Plenkovic horvát kormányfő tárgyalásán Helsinkiben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

 
MTI
 


Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának helyszínén lezajlott egyeztetésen áttekintették a magyar-horvát gazdasági és politikai kapcsolatok aktuális kérdéseit, majd tárgyaltak a jövő májusi európai parlamenti választási felkészülésről is. Ennek kapcsán elhangzott: a sikerhez az Európai Néppárton belüli lehető legszorosabb együttműködésre van szükség.

Semmi sem ronthatja el a kiváló kapcsolatokat

Juha Sipila finn miniszterelnökkel is tárgyalt Orbán Viktor kormányfő Helsinkiben, ahol szerdán és csütörtökön tartják az Európai Néppárt (EPP) kongresszusát - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 
MTI
 

A megbeszélésen Orbán Viktor biztosította a finn kormányfőt, hogy „Alexander Stubb Magyarországgal szembeni rágalmai nem ronthatják el a kiváló magyar-finn kapcsolatokat” - mondta Havasi Bertalan.