2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Az ellenzék nem akarja Gyöngyösi Márton lemondását

Hír TV

2019. március 9., szombat 22:31, frissítve: vasárnap 08:14

Nem akarják az ellenzéki pártok, hogy Gyöngyösi Márton lemondjon. A Jobbikkal Egerben közös jelöltet állító MSZP és DK elítéli a holokauszt áldozatainak gúnyolását, de nem várnak felelősségre vonást.

„Azoknak önök közül, akik humorérzékkel rendelkeznek, és az áthallásokra különösen érzékenyek, különösen fogják értékelni: a földalatti gáztározókról szóló törvénytervezetbe került csempészésre az a javaslat, miszerint a 2013-as költségvetésben a holokauszt túlélőknek 50 százalékos kompenzáció emelést, kompenzáció növekedést biztosít a kormányzat” – a héten újabb botrányos felvételek kerültek elő Gyöngyösi Mártonról. Az Origó hozta nyilvánosságra, amint a Jobbik frakcióvezetője a gázkamrákra utalva humorosnak találta, hogy a gáztározókról szóló törvényben a kormány kompenzációt biztosít holokauszt túlélők számára. 

– Hideg van?
– Igen. Hát gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban mennyire hideg volt szegény embereknek!
– Micsoda?
– Gondold el, hogy ebben az időszakban mennyire… Bár nekik nem volt hideg! Ráadásul…
– Hülye…!
- Gyöngyösi Mártonhoz hasonlóan Zuschlag János az MSZP egykori országgyűlési képviselője is tréfálkozott a holokauszt áldozatain. Ő lemondott mandátumáról és felhagyott politizálással is.

„Minimum a bocsánatkérés az bizonyára nagyon fontos lenne” – Zuschlag Jánoséhoz hasonló lemondást nem, csupán, egy bocsánatkérést vár el Gyöngyösi Mártontól Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országgyűlési képviselője nem ért egyet az antiszemita megjegyzésekkel, a Jobbikkal azonban a történtek ellenére is együttműködnek. Kitartanak a közös egri polgármester-jelölt mellett.

„Nagyon fontos, hogy egy fideszes jelölttel szemben, egy ellenzéki jelölt álljon. Én azt hiszem, hogy a Jobbik úton van. Az országnak és Eger városának is és mindenkinek, nekünk baloldaliaknak is a közös érdekünk, hogy ezen az úton átmenjen. Mi helyettük a damaszkuszi úton nem fogunk tudni átmenni, ezt nekik kell megtenni. Soha nem fogunk támogatni sem az önkormányzatokban, sem kormányon olyan kemény zsidóellenes propagandát, mint amit például a Fidesz megvalósít” – jelentette ki az MSZP országgyűlési képviselője.

Az egri ellenzéki összefogásban a DK is beállt. Gyöngyösi Márton megnyilvánulása nem zavarja annyira Rónai Sándort, mint a kormány plakátjai.

„Semmi keresnivalója Magyarországon a gyűlöletkeltő, antiszemita plakátoknak, amiket egyébként a Fidesz rakatott ki” – a Jobbik frakcióvezetőjének kijelentését nem, de a kirekesztő gondolatokat elítéli a DK politikusa.

„Magyarország, egy európai Magyarország és egyáltalán egész Európa csak egymás tiszteletben tartására, egymás méltóságának megőrzésére és tiszteletben tartására épülhet, csak így építhetünk közösen egy demokratikus európai Magyarországot” – mondta Rónai Sándor, a párt  szóvivője.

Gyöngyösi Mártonnak nem ez volt az első antiszemita megnyilvánulása. Korábban listázta volna a parlamentben ülő zsidó származású embereket. Azt is mondta hogy minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent ezért veszélyes. Emellett arról is beszélt, hogy hadat kellene üzenni Izraelnek.