2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

Az ellenzék már lemondott a győzelemről?

Az ellenzék úgy döntött, ha már nem tudják megnyerni a választásokat, akkor "Dugovics Tituszként magukkal rántják azt a mélybe" – hangsúlyozta Navracsics Tibor a Hír TV Péntek8 című műsorában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy egy 1000 euró alatti átlagkeresettel bíró országban nem lehet elvárni, hogy további megszorítások legyenek.

Korábban felröppentek hírek arról, hogy az MSZP bojkottálná a 2014-es választásokat, majd valószínűleg rájöttek arra, ezzel semmit nem érnének el. Az ellenzék eddigi reakció a választási törvény kapcsán azt jelzik, hogy feladták a reményt, hogy átvehetik a vezetést a Fidesszel szemben. A Hír Televízió Péntek8 című műsorában Navracsics Tiborral beszélgettek a választási törvényről és a baloldali reakciókról.

Nem sok értelme és racionalitása van annak az ötletnek, hogy az MSZP adott esetben bojkottálja a 2014-es választásokat – mondta az MNO-nak Lánczi Tamás annak kapcsán, hogy Kolláth György egy szocialista rendezvényen erről beszélt. A szocialista berkekben egyébként nagy zavar lehet a követendő stratégiáról, mivel korábban kötelező szavazást szerettek volna, ráadásul két hete megkezdték a 2014-es felkészülést.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az ellenzék úgy döntött, ha már nem tudják megnyerni a választásokat, akkor „Dugovics Tituszként magukkal rántják azt a mélybe”. Nem a pártok közötti versengésre készülnek, hanem azt kommunikálják, hogy nem lesznek tisztességes, demokratikus választások Magyarországon. Mivel a választási törvényt érdemben nem tudják értékelni, inkább drasztikusan elutasítják – fejtette ki Navracsics.

A miniszter kitért arra is, hogy az ellenzék kis pártiságából adódóan „gerillastratégiát” folytat. Az elsődleges célja, hogy olyan látványos megnyilvánulásokkal álljon elő, amivel bekerülhet a médiába.

„Nem földöntúli”

Navracsics Tibor szerint a belpolitikai konfliktusokat nem a kormány tehetetlensége, hanem éppen reformjai, a "beépült érdekviszonyok megtörése" idézi elő, vagyis azok a kabinet eredményes munkáját jelzik.

Ugyanakkor az elemzők nem tartják különösebben „földöntúlinak” például az előzetes regisztrációt, hiszen az más országokban is bevett gyakorlat. A miniszter úgy véli, nem a választási feliratkozás az igazán fontos kérdés, hiszen korábban is kellett regisztrálni azoknak, akik nem a lakóhelyükön szavaztak. Navracsics szerint az igazán lényeges kérdés a feliratkozás milyensége. A regisztrációnak könnyen érthetőnek, könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, és senki „nem eshet ki” belőle – magyarázta a politikus. Vagyis a részletek az igazán fontosak; a feliratkozásnak egyszerűnek és hitelesnek kell lennie.

Navracsics arra is kitért, hogy nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a választási törvényről nemcsak a parlament, de a kormányzó pártok sem döntöttek még, amely a jövő héten kerül majd a frakciószövetség elé.

Meg kell védeni a nemzeti érdeket

Stabilan őrzik vezető pozíciójukat a kormánypártok

A Századvég 2012. augusztus végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai erőtérben a nyár utolsó hónapjában sem volt tapasztalható jelentős változás, a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. A Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is jelentős mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében.

A kötelezettségszegési eljárás gyakori eszköz az Európai Unióban, amikor egy jogszabály ütközik a közösségi joggal – hívta fel a figyelmet Navracsics. Mint mondta: az unióban egyfajta tétovaság van a válság miatt, és több érdekütközés alakul ki nemzeti-közösségi és szakmai-gazdasági szempontból is. Ezek azonban „békésen vívatnak meg” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Hangsúlyozta: a nemzeti érdeket védeni kell, hiszen más országok is ezt teszik, mindenki védi a saját érdekeit.

A hazánk esetében vitatott kérdéseket az IMF-tárgyalások során a tárgyalópartnerek megpróbálják felhasználni hazánkkal szemben az érdekérvényesítésre. Navracsics azt mondta: a Nemzetközi Valutalap azonban őszinte játékot játszik. A pénzügyi megtérülés a szempontjuk, és ennek megfelelő feltételeik vannak. A kormány dolga pedig, hogy a nemzeti szempontokat elfogadtassa. Mint mondta, egy 1000 euró alatti átlagkeresettel bíró országban nem lehet elvárni, hogy további megszorítások legyenek. A közmunkaprogram indításának is az volt a célja, hogy a szociálpolitika ne roppanjon össze hazánkban.

A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban három százalék alatt lesz a költségvetési hiány, csökkenő tendenciát mutat az államadósság. – Ezek olyan szempontok, melyeket honorálni kellene – vélekedett. Az egyik vitatott kérdés a bírák nyugdíjazása, ennek kapcsán az alkotmánybíróság kérésének megfelelően mérlegelik a törvény újraszabályozását – tájékoztatott Navracsics, hozzátéve, hogy még nem döntöttek a kérdésben.

Nem lehet erkölcsi kérdéseket figyelmen kívül hagyni

Az elszámoltatás kapcsán a miniszter elmondta: az ügyek nagy része a túlterhelt bíróságokhoz tartozik. Az eljárások gyorsítását teszi lehetővé, hogy át lehet helyezni a tárgyalást, ahogy ez a Hagyó-ügyben is megtörtént – hívta fel a figyelmet.

Az igazságszolgáltatás kapcsán a miniszter szerint állandó problémát jelent a morális megközelítés és a jog különbsége. Navracsics elmondta azt is: az új büntető törvénykönyvet is annak szellemében alakították ki, hogy közelítsen a való élethez. Példaként említette a jogos védelemmel kapcsolatos szabályozást, de mint mondta, a jog az élet után kullog. Ugyanakkor nem lehet erkölcsi-társadalmi kérdéseket figyelmen kívül hagyni az igazságszolgáltatásban – vélekedett a Cozma-üggyel kapcsolatos felvetésről.

A cél, hogy a lakosság jól járjon

Az E.ON leánycégének tervezett visszavásárlásával kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes elmondta: több mint egy évtizedes vita van arról, hogy az energiahálózatok esetében a privatizáció vagy az állami kézben tartás a jó megoldás. Kiemelte, hogy hazánkban a lakosság rendkívül el van adósodva a rezsiköltségek terén, ezért a kormánynak a piacot szabályoznia kell, és a cél, hogy a lakosság jól járjon.

A közigazgatási rendszer átalakításáról Navracsics azt mondta: a központi közigazgatás, a minisztériumok átalakítása hamarosan véget ér. Megyei szinten a járási kormányhivatalok elindítására készülnek. A következő feladat a személyzeti politika, bérezési rendszer, szociális juttatások kialakítása lesz. Ezt most készítik elő. Mindennek eredményeképp könnyebben elérhető ügyintézés, egyszerűbb és olcsóbb feladatellátás valósul meg – zárta szavait Navracsics.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!