2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az ellenzék magyarázatot vár az elsikkasztott uniós pénzekre

Hír TV

2018. március 26., hétfő 18:24, frissítve: hétfő 19:18

A Jobbik szerint a Magyar Nemzet cikkével vált érthetővé több, korábbi korrupciógyanús ügy: például, hogy miért tiltottak ki korábban magyar kormányzati politikusokat Amerikából, és az is, hogy miért üzletelt a kormányfő környezete az azóta már elhunyt, körözött arab milliárdossal, Gaith Pharaonnal.

– Ez az ember a BCCI Bankon keresztül az Amerikai Egyesült Államokban több bűncselekménygyanús pénzmosási ügybe keveredett – itt drog-, fegyverkereskedelemből származó bevételek és akár még terrorizmus finanszírozása is felmerült vele szemben. És bár érvényben voltak vele szemben ezek a körözések, Orbán Viktor mégis személyes barátjaként tartotta számon Pharaon urat – fogalmazott Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Az LMP társelnöke szerint az a legvalószínűbb, hogy így juttattak vissza kormányközeli politikusoknak korrupciós pénzeket.

– Olvastam itt, ebben a cikkben azt a szót, hogy alkotmányos költség, valóban így hívják a fideszesek azokat a pluszpénzeket, amik a valódi költségekre rá jönnek. Én magam láttam olyan költségvetést egy vidéki városnak a főtér felújításában,  ahol véletlenül bent maradt. Tehát ment a költség, kő, munkadíj, beton, és ott volt benne, hogy alkotmányos költség. Ezt magam láttam.
– És az mennyi volt?
– Az ott még nem is olyan nagy, 30 millió forint, de maga az a szemtelenség, hogy egy költségvetésbe beleírják az alkotmányos költséget, az egészen elképesztő – mondta Hadházy Ákos.

Karácsony Gergely egyelőre bizonyítékokat vár, de az uniós pénzek megcsapolását ő is kézzelfoghatónak tartja.

Mindenki sejti azt, hogy az az óriási összeg, amit az Európai Uniótól kapott, az nem látszik meg ezen az országon, de meglátszik a fideszes politikusok magánvagyonán. Kell valamilyen közvetítő kapocs, ahol ezek a pénzek áramolnak. Ha ezt sikerül dokumentálni, ha bármilyen hitelt érdemlő dokumentum napvilágra kerül, akkor azt gondolom, hogy ez el fogja söpörni az Orbán-kormányt – véli az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A Demokratikus Koalíció legfőbb ügyésztől, belügyminisztertől és a miniszterelnöktől vár választ, hogy van-e köze az ügyhöz a Fidesznek és Orbán Viktornak.

– Velem együtt sokan úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak köztörvényes kormánya van és köztörvényes miniszterelnöke van. Ez a gyanú, ez igazolásra vagy cáfolatra vár. Mert az az ország, amely megengedi, hogy köztörvényes bűnözők vezessék, az az ország, az nem áldozat, hanem tettestárssá válik. Én meg nem akarom, hogy hazám tettestárs legyen köztörvényes bűncselekményekben – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a DK miniszterelnök-jelöltje.

A kormányszóvivő egy sajtóeseményen „kampánykamunak” minősítette az ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!