2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Az ellenzék egészen máshogy látja a büdzsét mint Orbánék

Hír TV

2018. június 27., szerda 12:35, frissítve: szerda 20:43

A magyar emberek biztonságát és a foglalkoztatás bővítését szolgálja első sorban a 2019-es költségvetés – ezt mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint az egészségügy fejlesztésére 40 milliárd forintot különítettek el. Az ÁSZ szerint garantált a siker, és a költségvetés a gazdasági növekedést is biztosítja. Az ellenzék azonban másként látja. Szerintük a költségvetés nem a jövőt építi, a fenntarthatatlan gazdasági és társadalmi folyamatokat szolgálja.

„A következő évek egyik legnagyobb kihívása a biztonság megteremtése és megerősítése. Egyrészt az Európát sújtó bevándorlás és azzal járó terrorveszély következtében, másrészt az eurózónában és a világgazdaságban zajló kedvezőtlen folyamatok miatt. A magyar emberek védelme és biztonságuk megőrzése érdekében a nemzeti kormány továbbra is kiáll a bevándorlás elősegítése helyett határaink védelme, a nemzeti szuverenitás megőrzése mellett” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Parlamentben.

A Fidesz vezérszónoka szerint a gazdasági sikerek a magyar munkavállalóknak és a csökkenő adóterheknek köszönhető. Bánki Erik szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredménye, hogy a bérek hosszú évek óta nem látott mértékben növekedtek Magyarországon.

„A munkanélküliség is folyamatos tendenciát mutat, hiszen a 2010-es 12 százalék fölötti szintről mára 3,7 százalékra sikerült mérsékelni. Ma Magyarországon 755 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben” – mondta.

A Jobbik a fenntarthatatlan gazdasági és társadalmi folyamatok költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsé tervezetét. Volner János szerint a kihívásokra nincsenek valódi válaszok, mint amilyen a magyar demográfiai kérdése is.

„Nem nyújt választ arra sem, hogy milyen komoly együttélési problémái vannak a magyar és cigány közösségeknek, a cigányság körében jelentős az aluliskolázottság, jelentős a munkanélküliség aránya még ma is, a gazdaság értékteremtő folyamataiban sajnos a cigány közösségek nem úgy vesznek részt, mint ahogy egyébként lehetne – ezekre sem ad választ ez a költségvetés” – fejtette ki a párt vezérszónoka.

A KDNP szónoka szerint azonban a jobbikosok hiteltelenül támadják a költségvetést és a szocialistákhoz hasonlította a radikális pártot.

„A Jobbik ugyan még nem volt kormányon, de ugyanezt a gondolkodást képviseli. Lehet szavakkal nagyszerű kritikákat megfogalmazni, de amit a tetteikkel csinálnak a mindennapokban, az ugyanaz a gondolkodás, mint amit a szocialista kormány is képvisel: szerezz forrásokat, magánembertől, tiltott pártfinanszírozás útján, és azokat használd saját céljaidra. Amikor a baj nagy, amikor lefülelik őket, újra forrásokat szereznek” – mondta Hargitai János.

A költségvetés nem a jövőt építi – ezt már a szocialisták vezérszónoka mondta. Tóth Bertalan szerint az előirányzott 4,1-es növekedés elrugaszkodott jóslat.

„Mind az OECD mind a Magyar Nemzeti Bank ennél jóval csekélyebb gazdasági növekedéssel számol – 3,3 százalékkal. Ugye maga a költségvetés 311 forintos euró árfolyam mellett készült, ugye maga a tervezet, ehhez képest 325–326 forint környékén van a forint-euró árfolyam, azt sem zárják ki elemzők, hogy akár ez 340 forintig is el tud menni” – mondta Tóth Bertalan.

A szocialista képviselő hozzátette: az áfa a szegények adója, amit a kabinet brutálisan megemelt. A politikus szerint ez az oka annak, hogy a megélhetés sokkal drágább, mint korábban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!