2021. 09. 28. Kedd Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Az elhallgattatás és elhallgatás liberális receptje

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a BBC Hard Talk című műsorában készült egy hete interjú, ahol a brit televízió az európai liberális álláspontot igyekezett ráerőltetni a beszélgetőpartnerére a gyermekvédelmi törvény kapcsán. A liberális média oldaláról nem egyszeri esetről van szó: meggyőződésük szerint bármikor elhallgattatják a velük egyet nem értőket és elhallgatják az ő oldalukon állókat kompromittáló körülményeket a nyilvánosság elől.

A minap került nyilvánosságra az a hír, miszerint a brit BBC nem engedélyezi, hogy a magyar közmédia teljes egészében bemutassa azt az interjút, amelyet bő egy héttel ezelőtt készítettek Szijjártó Péter külügyminiszterrel – számolt be róla a Híradó.hu. Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai elemzője kifejtette, hogy a BBC módszere nem egyedülálló a nyugat-európai liberális mainstreamhez húzó médiumoknál.

– A számukra kényes ügyekben, mint például a migráció kérdése és az LMBTQ-témák, rendre megtagadják a felvételek vagy képanyagok átadását a magyar köztelevíziónak. Ez történt a 2015-ös kölni, szilveszteri szexuális támadások esetében, amelyekről a német média napokig hallgatott – tette hozzá a szakértő.

Azonban a BBC és az MTVA ügyében nem csak a médiaszolgáltatók közötti huzavonáról van szó. A szólás és a sajtó szabadságát leghangosabban hirdető balliberális oldal bármikor elhallgattatja a neki nem tetsző véleménnyel bíró, magas rangú állami tisztségviselőket, amit Varga Judit igazságügyi miniszter is több ízben megtapasztalhatott.

Legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán hazánkat érő nemzetközi politikai támadásokat szerette volna tisztázni az igazságügyi miniszter egy cikkben, amelyben tényszerűen bemutatta volna a parlament által elfogadott törvényt, azonban a brüsszeli székhelyű liberális Politico nem közölte le. „Sokszor láttunk már ilyet a liberális médiától. Ha nem értenek veled egyet, akkor elhallgattatnak, azaz nem közlik a cikket” – fogalmazott Varga Judit.

„Megtámadnak, ránk zúdítják hazugságaikat, de nem hagyják, hogy az ember megvédje magát”

– írta.

A liberálisok szólás-, vélemény- és sajtószabadságának megvalósulását Varga Judit már korábban is megtapasztalta. Kísértetiesen hasonló esemény játszódott le tavaly március végén az igazságügyi miniszterrel, amikor a koronavírus-törvény miatt támadta hazánkat az európai és a hazai balliberális média. Akkor az Euronews választotta az elhallgatás módszerét, amiről a miniszter asszony a közösségi oldalán számolt be. Mint írta: az európai adófizetők pénzéből fenntartott Euronews hírcsatorna március 24-én megkereste a magyar kormányt, és interjúlehetőséget kért a koronavírus-törvény kapcsán.

Miután a kormány az igazságügyi minisztert jelölte ki a hivatalos álláspont tolmácsolására, Varga Judit még aznap délután interjút adott a televíziónak, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az esti adásban fogják leadni a vele készült beszélgetést. Ezt követően azonban sem aznap, sem másnap nem került műsorra a magyar álláspontot kifejtő interjú, amit az Euronews a járványhelyzet miatti túlterheltségtől kezdve a hírérték csökkenéséig számos kifogással próbált kimagyarázni. Bejegyzésében Varga Judit azonban rámutatott:

„a nagy leterheltség közepette arra jutott energia, hogy miközben a magyar kormány cáfolata nem került adásba, addig a Cseh Katalin EP-képviselővel készült interjút leadta az Euronews”.

A miniszter azt is hozzátette, hogy ez idő alatt a médium több, a magyar kormányt támadó anyagot is leközölt.

A nemzetközi liberális média cenzúrázási módszerei kapcsán külön érdemes megemlíteni a számukra kínos esetek elhallgatását. Ennek legutóbbi és máig aktuális példája az Európai Parlamentben rendre a magyar kormányt támadó és a magyar érdekekkel szembemenő Cseh Katalin momentumos EP-képviselő ügye.

A liberális politikus személye körül egy hete robbant ki botrány, mivel a képviselő családi cége és annak partnerei gyanús körülmények között hívtak le 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatást az elmúlt években. Mint arra cikkünk rámutatott, a korrupcióellenes felszólalásairól is jól ismert Cseh Katalin ügye egyetlen nagyobb, nyugati liberális médiumban sem kapott helyet. Habár a Politico, az Euronews vagy éppen a német közszolgálati Deutsche Welle máskor kritikusan figyeli a Magyarországra érkező uniós források felhasználását, a baloldali képviselő személyét érintő botrányról egyetlen sorban sem számoltak be.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Magyar-horvát infrastruktúra-fejlesztés

Fejleszteni kell a Magyarországot Horvátországgal összekötő infrastruktúrát, mert a határ menti együttműködés dinamikusabbá tétele elősegíti a gyors újraindítást - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Nagykanizsán. 2021. szeptember 28.

Az Országgyűlés folytatja munkáját

Az inflációról és az ellenzéki előválasztásról is beszéltek ellenzéki képviselők napirend előtt az Országgyűlésben. 2021. szeptember 28.

Megkapta Biden a harmadik oltást

Az amerikai TV társaságok kamerái előtt vette fel a harmadik, koronavírus elleni vakcinát az amerikai Egyesült Államok elnöke. 2021. szeptember 28.

Legfrisebb híreink

Szemétből divat

A divatipar is egyre komolyabban fordul az újrafelhasznált anyagok használatához, hiszen ma már trendi az ökotudatosság.

Lagzi Lajcsi a piacon

A zenész néhány óra leforgása alatt közel 2 millió forintot gyűjtött össze, melyet jótékony célra fordít.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!