2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Az élettársa életét kioltó nő letartóztatásának fenntartását indítványozta a fellebbviteli főügyészség

2021. május 12., szerda 12:00

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a Szegedi Ítélőtábla felé annak az 50 éves nőnek a letartóztatása fenntartását, akit a Kecskeméti Törvényszék aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott és a sértett 2019 nyarán élettársakként éltek Dávodon egy általuk bérelt házban. Viszonyuk ezen időszakra megromlott és mindketten azt kívánták elérni, hogy a másik elhagyja az ingatlant. Egy összeszólalkozást követően közöttük tettlegességre került sor, mellyel összefüggésben a férfinak fájdalmai keletkeztek. Ennek megszüntetésére a vádlott felajánlotta gyógyszereit, ezekből a sértett feltehetőleg tévedésből nyugtatót is bevett, melynek hatására eszméletlen állapotba került.

A vádlott ezt követően a lakóház lakhatási jogának megszerzése érdekében élettársa életét oly módon oltotta ki, hogy fejére kötözött egy nejlonzacskót, aki ennek következményeként megfulladt. A nő a sértettet a házhoz tartozó kertben hantolta el. Miután a sértettet a hozzátartozói és munkatársai keresni kezdték, a rendőri intézkedés során a vádlott beismerte cselekményét.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert ellenérdekű fellebbezések bejelentésére került sor. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a vádlott letartóztatása indokoltságának felülvizsgálata körében az ügyben másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla felé indítványozta a letartóztatás további fenntartását, mert a nem jogerős elsőfokú ítéletben kiszabott szabadságvesztés hosszú tartamára figyelemmel a terhelttel szemben változatlanul fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye. A kényszerintézkedés fenntartásáról és az elsőfokú ítélet ellen bejelentett fellebbezésekről az ügyben másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.