2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Az egzisztenciális bizonytalanság egyre inkább sújtja a fiatalokat

Hír TV

2018. február 14., szerda 19:14, frissítve: szerda 20:14

A jobb megélhetés reményében a fiatalok több mint fele külföldön képzeli el a jövőjét. A Civitas Intézet ifjúságpolitikai kérdésékről rendezett konferenciáján több felszólaló is azt hangsúlyozta, hogy az egzisztenciális bizonytalanság egyre nagyobb mértékben sújtja a fiatal pályakezdőket.

„Mik az ország elhagyásának okai? Láthatjuk, hogy a jobb megélhetés 70 százalékkal vezet…”

A Civitas Intézet vezérigazgatójának kutatásai szerint a fiatalok jelentős része már nem csak néhány évre tervezi külföldi tartózkodását.

„Miért mennének el? Dolgozni mennének el elsősorban. Lehet látni, hogy nem az a klasszikus, mint régen, hogy tanulni szeretnének, tapasztalatokat szerezni, de az is megjelenik. Egy pozitívumot azért lehet látni, bár 80 százaléka a munkát választaná, 45 százaléka gondolja úgy, hogy tartósan telepedne le, tehát külföldi életet szeretne” – emelte ki Vértesy László vezérigazgató.

A kutatások azt mutatják, hogy több nyugat-európai nagyvárosban nemcsak a munkalehetőségek és szociális juttatások, hanem az albérletárak is csábítják a magyar fiatalokat.

A Jobbik a családtámogatási rendszer bővítése mellett a bérkülönbségek csökkentését saját javaslattal orvosolná. „A béruniós kezdeményezésünk az, amelyik hosszabb távon mindenképpen megoldást tud nyújtani erre a problémára. Itt nem arról van szó, hogy egyik napról a másikra meg tudjuk emelni mindenkinek a bérét, ez egy komoly gazdaságfejlesztési koncepció, amely például a kis- és a középvállalkozások versenyképességének javítását is magában foglalja. Így tudjuk megtermelni azokat a feltételeket, amelyek a bérek emeléséhez szükségesek” – nyilatkozta Dúró Dóra országgyűlési képviselő.

Az MSZP szociális juttatások mellett a fiatalok lakhatási gondjait enyhítené. „Az egyik legfontosabb dolog, az a lakhatási helyzetre való válaszként 40 ezer szociális bérlakás építése négy év alatt. Tudniillik az egyik legnagyobb problémája a generáció tagjainak, hogy nincsenek elérhető lakások. Ismeritek az albérlet árakat, megfizethetetlenek egy egyetemistának vagy egy pályakezdőnek. Több pénzre van szükség egy csomó területen, a bérek területén és a családtámogatások területén” – emelte ki Bárány Balázs elnökségi tag.

Az LMP szerint több olyan javaslatra lenne szükség amely a pályakezdő fiatalokat segítené. „A kormányzás középpontjába a fiatalokat kellene állítani, és hogyha lenne egy ilyen hit, egy remény, hogyha néhány éven belül nem is, de belátható időn belül, 5-10 éves távlatban nagyon komoly változások következnének be a közéletben, a lakhatás, az oktatás, a továbbtanulás, a családpolitika terén, akkor már ez az üzenet, ennek a reménynek a megjelenése nagyon komoly tényező lenne, hogy a fiatalok hazajöjjenek, illetve itthon maradjanak” – nyilatkozta Kanász-Nagy Máté.

A Momentum elnökségi tagja szerint kilátástalan helyzetben vannak az alacsony kapcsolati tőkével rendelkező fiatalok. „Ma Magyarországon úgy lehet boldogulni, hogy kinek milyen kapcsolatrendszere van. Méghozzá ráadásul nem abban az értelemben, hogy valaki jó értelemben építi a kapcsolati értékét, hanem Magyarországon meghatározó, hogy ki kinek a kije, az urambátyám viszonyok. Ha ezeket meg tudnánk szüntetni, meggyőződésünk, hogy rengeteg fiatal hazatérne, ha a teljesítmény alapján boldogulnak itthon” – húzta alá Duka András Ferenc.

Az előadók szerint a fiatalok passzívak közléti témákban és a politika nem tudja őket megszólítani társadalmilag fontos kérdésekben.

A konferencián ezúttal is csak az ellenzéki pártok képviseltették magukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!