2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az állampárt idején sem jutott ennyi az elit rokonságának

Hír TV

2018. június 7., csütörtök 19:06, frissítve: csütörtök 20:51

Jó évet zárt tavaly Mészáros Lőrinc veje – csak egyik cégéből 855 millió forintot vehetett ki, írja a 24.hu. Homlok Zsolt 2017 nyarán vette feleségül Mészáros Lőrinc középső lányát, Ágnest, majd nemsokkal később elnyert egy 5,5 milliárd forintos vasút fejlesztési tendert a MÁV-tól, melyben alvállalkozóként már apósának cége is megjelent.

Mészáros Lőrinc nem számolgatja magánvagyonát. Magánrepülőre és luxusjahctra mégis telik a Mészáros családnak. Az Artemy névre keresztelt fehér hajóra a Magyarnarancs.hu talált rá. A lap forrásai Mészáros Ágnest és 2016-ban még újdonsültnek számító férjét Homlok Zsoltot látták a leszállni a jachtról.

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. korábbi ügyvezetője házassága óta sorra nyeri a vasútfejlesztési munkákat, immáron saját cégével. A Hvg.hu értesülései szerint Homlok Zsolt egy vagyonkezelőben is tulajdonos, amely Mészáros Lőrincnek segített hozzájutni egy újabb építőipari vállalthoz.

„Én azért azt gondolom, hogy ez nagyon sajátosa a NER működésnek, amit épített, hiszen pont arra jutottunk, hogy mondjuk az állampárt idején ennyi nem jutott, kicsit nagyobb Daciája, kicsit jobb autója volt az elit rokonságának, de nem voltak több százmilliárdos tőzsdei cégeknek a vezető testületébe fiatal, vagy nem annyira fiatal, de az adott ágazatban képzettség nélkül működő, tevékenykedő rokonság” – mutatott rá Rádi Antónia, az Átlátszó.hu újságírója.

A Transperncy International magyar irodája szerint piaci és szakmai szempontok szerint is kedvezőtlen, ha a politikai elit tagjainál koncentrálódik a vagyon. „Azon túl, hogy általában ugye lehet tudni, hogy ezek a projektek, amiket ezek a baráti cégek vagy családtagok cégei hajtanak végre, ezek ugye rendkívül túlárazottak, nem a legjobb minőségűek esetleg, vagy lehet, hogy beépítenek csúszópénzeket is, ami amellett, hogy közvetlen veszteség a magyar köz számra, azon kívül is, ez a fajta működés rendkívül mélyreható szerkezeti torzulásokat okoz a magyar gazdaságnak. Meg hát ezek a cégek nem versenyképesek, hiszen, ha versenyképesek lennének, akkor nem lennének rászorulva erre az állami segítségre” – hívta fel a figyelmet Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programok vezetője.

2013-ban 5 személyhez köthető körülbelül 70 cég vitte el a magyarországi közbeszerzések több mint 10 százalékát. Tavaly, közbeszerzéseken keresztül 3500 milliárdot költött el az állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!