2020. november 30.,
hétfő, András, Andor napja

Az alkotmánymódosítás ellen tüntettek

MTI

2020. július 16., csütörtök 12:15

Az alkotmánymódosítás ellen tüntettek Oroszországban. Az ellenzék által szervezett demonstráción az elnök lemondását követelték. A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy az alaptörvény megváltoztatása után Vlagyimir Putyin még további 16 éven át vezetheti a nagyhatalmat. A Föderációban népszavazáson döntöttek az alkotmánymódosításról, amit a jogosultak 72 százaléka támogatott.

Putyin nélküli Oroszországot - ezt skandálták a tüntetők Moszkvában. Az orosz fővárosban több százan gyűltek össze, hogy az alkotmánymódosítás ellen tüntessenek, amely alapján Vlagyimir Putyin két újabb elnöki ciklusra jelentkezhet be 2024-től. A tiltakozók az orosz vezető lemondását követelték.

Nemcsak Moszkvában, hanem Szentpéterváron is utcára vonultak. 

Az ellenzék által szervezett tüntetések békésen indultak, azonban egy idő után elszabadultak az indulatok. A hatóságok emberei több mint 100 embert vettek őrizetbe.

Július elején tartottak népszavazást az alkotmánymódosításról. A voksoláson az oroszok 72 százaléka támogatta a változtatásokat. A legnagyobb visszhangot a 206 módosítás közül az váltotta ki, amely a hivatalban lévő államfő esetében „lenullázza” az eddig betöltött mandátumokat. Ez lényegében azt jelenti, hogy Putyin még 2024-ben és 2030-ban is ringbe szállhat az elnöki tisztségért. 

Hír TV