2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az adatvédelmi hatóság is vizsgálja a BKK online rendszerét

2017. július 24., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 19:03

Arra kíváncsiak, hogy kiszivárogtak-e személyes adatok és ha igen, akkor kik az érintettek. A rendszert kiépítő T-System közben már nem csak erkölcsi veszteség éri, a Hír TV-nek nyilatkozott egy olyan friss diplomás, aki a botrány miatt utasította vissza a cég állásajánlatát.

„A BKK informatikai infrastruktúráját továbbra is sorozatos támadások érik, ezért az online értékesítési rendszer által nyújtott szolgáltatások folyamatos elérhetősége átmenetileg nem biztosítható…” – Vasárnap este óta ezt az üzenetet lehet olvasni a BKK online jegyvásárlás oldalán. Épp a közleményben említett támadások miatt is kíváncsi az adatvédelmi hatóság, hogyan védik a felhasználók személyes adatait. Péterfalvi Attila azt mondta, ha szabálytalanságot találnak, most legfeljebb 20 millió forint bírságot szabhatnak ki. Jövőre viszont már az egységes európai adatrendeletet kell alkalmazni, akkor súlyosabb pénzbüntetések jöhetnek.

„Ezek olyan mulasztások, amelynél a bírság összege az maximum tízmillió euró vagy az éves globális árbevétel 2 százaléka, amelyik a magasabb összeg. És ha ennél súlyosabb jogsértés van, tehát nemcsak bizonyos intézkedések elmulasztása, hanem incidens bekövetkezése is, akkor a bírság összege 20 millió euró vagy az éves globális árbevétel 4 százaléka – szintén a magasabb összeg. Tehát, ha ezt átszámítjuk, ez akár 6 milliárd forint fölötti összeget is jelenthet” – fogalmazott az NAIH elnöke.

A Facebookon több mint 46 ezren értékelték elégtelenre a BKK szolgáltatását. Az internetes népharag azután sodorta el a közlekedési központot, hogy egy 18 éves fiú felhívta a figyelmüket, hogy az online rendszerrel 50 forintért sikerült bérletet vásárolnia. A fiatalt pár napja rabosították a rendőrök, mondván, hackertámadás miatt. A Közlekedő Tömeg nevű egyesület szerint nem kezelték jól a helyzetet a BKK-nál.

„A 18 évestől kezdve, a T-Systemsen át hackerekre, cybertámadásra, mindenre próbálta a vezérigazgató kenni a felelősséget. A BKK vezetőjének nem másokra kellene mutogatnia, igenis felelős azért a rendszerért, amit bevezetett, és az elmúlt pár nap megmutatta, hogy mind emberileg, mind szakmailag alkalmatlan a BKK vezetésére Dabóczi Kálmán” – jelentette ki Kelemen Tamás, az egyesület alelnöke.

A BKK és a T-System azóta bocsánatot kért a fiataltól, utóbbi még állást is ajánlott neki. A cég Tóth Kamillát is megkereste. A BME-n nemrég végzett lánynak bár eleinte tetszett az ajánlat, épp a botrány miatt visszakozott.

„Ebben az időszakban robbant ki ez a botrány, és mikor én meghallottam, hogy mi történt a sráccal, úgy éreztem, hogy ez a környezet és ez a cég nem túl etikus és nem azt az erkölcsi formát képviseli, amit én szeretnék, ezért nem tudnék velük dolgozni, és nem szeretném tovább folytatni velük a beszélgetést erről az állásról” – nyilatkozta a Hír TV-nek. Tóth Kamilla szerint a 18 éves fiú rengeteg pénzt spórolt meg a BKK-nak azzal, hogy bejelentette a problémát.

Elmutyizhatták az online jegyrendszert

Közben a 24.hu szerint közbeszerzés nélkül nyerhette el a Telekom leányvállalata az online bérletvásárlási rendszer kialakítását. Bővebben >>>

A BKK-botrány miatt civilek tüntetnek. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!