2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Az Ab-n próbálkoznának a Jobbikkal kiegészült balliberális formációk

Hír TV

2019. január 14., hétfő 19:27, frissítve: hétfő 19:47

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a Jobbikkal kiegészült balliberális pártok – mert szerintük érvénytelen volt az Országgyűlés azon ülése, amikor a Munka törvénykönyv módosításáról szavaztak. Az ellenzéki pártok azóta egyébként folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel, bár a baloldali egyeztetéseken az érdekképviseletek nem mindig jelennek meg.

„Miután ez egy lehetőség ezért valaki él vele és valaki nem”

– a munka törvénykönyvének két hete elfogadott módosításáról mondta ezt a miniszterelnök, Orbán Viktor szerint a jogszabály jót fog tenni a munkavállalóknak.

A szakszervezetek elsődleges felmérései ugyan azt mutatják, hogy a munkáltatók többsége nem él a kormány adta lehetőséggel, a módosítás ellen mégis többször tiltakoztak. A több mint egy hónapja tartó demonstrációsorozaton a baloldali ellenzék mellé felsorakozott a Jobbik is, január harmadikán együtt tettek esküt a Parlament főlépcsőjén.

A közös fellépés ellenére az ellenzék és a szakszervezetek nem találtak egymásra, az LMP tárgyalási kezdeményezésére az érdekképviseletek nem reagáltak, csak a Jobbik. A radikális párt ezért a szakszervezeteket bírálta.

„Én mindenképpen szomorúnak tartom. Tehát, hogyha arról van szó, hogy a szakszervezetek által követelt ügyeket a törvényhozásba meg kell valamilyen szinten jeleníteni, akkor ezek a megbeszélések, kerekasztal tárgyalások elengedhetetlenek ehhez” – jelentette ki Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő, aki továbbra is azt állítja, hogy a túlmunkára lehetőséget biztosító törvényt vissza kell vonni.

A Mi Hazánk Mozgalom viszont már megkezdte az egyeztetéseket az érdekképviseletekkel. Elsőként a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökével tárgyaltak egy január 22-i félpályás útlezárásos demonstrációról.

„A Mi Hazánk Mozgalom nem áll be abba a baloldali színjátékba, ami itt folyt. Mi valódi érdekvédelmi harcban veszünk most részt. Valódi szakszervezetekkel kötünk szövetséget annak érdekében, hogy a dolgozók valós érdekvédelmét el tudjuk látni. Meg szeretnénk akadályozni a Fideszt a rabszolgatörvény kiteljesítésében, támogatjuk a dolgozók érdekvédelmi harcát nyolc országos helyszínen” – közölte Volner János független országgyűlési képviselő.

A jogszabály elfogadásának körülményeit is vitatja az ellenzék, a december 12-i szavazás miatt Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük az ülés és a szavazás is szabálytalan volt. Az ellenzéki politikusok elfoglalták a pulpitushoz vezető lépcsőt ezért Latorcai János kénytelen volt saját helyéről levezetni az szavazást.

A Fidesz közleményben reagált, a kormánypárt szerint a törvénymódosítás elleni akciók Soros György európai parlamenti kampányának a részei ami mögé beállt a teljes ellenzék.