2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Ausztriának is küldött egy adag propagandát Szijjártó

Hír TV

2018. május 9., szerda 20:58, frissítve: szerda 22:00

Ausztriának is küldött egy adag propagandát a külügyminiszter, aki levélben oktatta ki az osztrák elnököt a Soros tervről. Szijjártó Péter korábban szóban már elítélően nyilatkozott Alexander Van der Bellenről, miután az osztrák politikus elismerőleg beszélt az amerikai milliárdos támogatói tevékenységéről. Szijjártó Péter, levelében a migráns-politikai döntések felelősségére figyelmezteti az osztrák politikust. A politikai tanácsokat bőkezűen osztogató magyar külügy a külföldről érkező kritikát viszont nehezen viseli, a választási kampányban a magyar belügyekbe való beavatkozásnak minősítették az ENSZ felszólításait, valamint az amerikai ügyvivő sajtó-szabadságról tett nyilatkozatait is.

A New Yorkot jelképező almát és a tortát a múlt héten vágta fel a külügyminiszter, annak az új repülőgépjáratnak az indulásakor, ami 7 év után ismét közvetlen légiközlekedést biztosít Magyarország és az Egyesült Államok között. Szijjártó Péter az eseményt az ország versenyképességének növekedésével és a további növekedés feltételeként emlegette.

A miniszter marad, a negyedik Orbán Kormányban is folytatja. Szijjártó Péter szerint sikeres időszakot zárnak, ugyanis minden évben nőtt az export és az országba érkező beruházások mértéke. A magyar külpolitikának a következő években két célja lesz.

„Az egyik az a nemzeti szuverenitás és biztonság megvédése. Ha ehhez konfliktusokat kell vállalni hát vállalunk, de önmagában egyetlen konfliktust sem fogunk vállalni, de egyetlen egy elő sem fogunk elugrani ha a biztonságunkat éri. Ezzel egy időben az ország versenyképességének folyamatos növelése lesz a fa” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Az előző Orbán kormányok idején szlovén nagykövetként is dolgozó, liberális párti külügyi szakértő szerint a növekedést nem a magyar tulajdonú cégek hozták össze, hanem az országba települt külföldi cégek, ezért nem lehet külgazdasági sikerekről beszélni.

„A külpolitikánk legnagyobb sikere az lenne, ha végre Magyarország elismerése és tekintélye növekedne, mert az elmúlt 4 évben csökkent. Mo megítélése romlott az elmúlt 4 évben. Ez lenne az igazi siker, ezt kéne elérni a magyar külpolitikának Az pedig, hogy mi elsősorban különböző elnyomó rendszerekkel barátkozunk és nálunk folyamatosan a Putyin, Erdogan és más közép-ázsiai diktátorok jelennek meg, illetve velük ápolunk szoros barátságot, ezt nem lehet sikernek feltüntetni, ez inkább szégyen” – így a külügyi szakpolitikus, Szent-Iványi István. 

Április végén Magyarország azzal került a nemzetközi sajtó célkeresztjébe, hogy a magyar vétó miatt továbbra sem tárgyalhat a NATO Ukrajna képviselőivel. Különvéleménye volt a magyar kormánynak az illegális migráció visszaszorítását célzó EU-Afrika megállapodásról is. Nemrég pedig 27 EU-tagállam nagykövete tiltakozott az erősödő kínai befolyás miatt egy jelentésben, amit egyedül a magyar nagykövet nem írt alá.

Közleményben fejezte ki szolidaritását a Magyar Helsinki Bizottsággal 77 külföldi egyetemi oktató és tudós a kormány-propagandában Stop sorosként emlegetett bevándorlásellenes törvénycsomag ügyében. A május első felében elfogadásra kerülő törvénycsomag álláspontjuk szerint lehetővé fogja tenni, hogy a kormány egy önkényes eljárás keretében betiltsa a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek tevékenységét. Az aláírók szerint a civil szervezeteket érő fenyegetések a demokráciát is fenyegetik.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!