2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

„Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője”

Hír TV

2018. január 26., péntek 21:27, frissítve: péntek 22:51

Joggal nevezik Auschwitzot Magyarország legnagyobb temetőjének, hiszen minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt – mondta a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott budapesti megemlékezésen a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke.

Ács Tamás emlékeztetett: a német megszállást követően hat hét leforgása alatt több mint négyszázezer magyar állampolgárt hurcoltak haláltáborokba. Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-én nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Miért menekülünk el, és miért merülünk el a múltban, miért nem vagyunk képesek a holokauszt jelen tanulságairól és a jövő generációnak szóló üzenettel foglalkozni? Miért emlegetjük még mindig a több mint hetven éve történt soát? Miért nem a jövőbe nézünk? Minden esetben azt felelem, hogy kérdezzék meg azoktól a még élő túlélőktől vagy a másod-harmadgenerációs zsidó leszármazottaktól, akiknek rémálmaik vannak nagyszüleik, rokonaik kiirtásáról – mondta Ács Tamás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!