2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Átláthatatlan közbeszerzések, túlköltekezés, korrupció

Hír TV

2018. május 23., szerda 15:23, frissítve: szerda 17:03

Megszorításokat vár el a magyar kormánytól Brüsszel – az Európai Bizottság a túlzott kormányzati költekezés miatt indított új eljárást Magyarország ellen. A Bizottság a ma kiadott országjelentésében a korrupció és a romák szegregációja miatt is bírálja a magyar kormányt.

Sokallja a magyar kormányzati költekezést az Európai Bizottság. A brüsszeli testület elismeri a magyar gazdaság erőteljes növekedését, ugyanakkor arra szólítanak fel, hogy az elsődleges kormányzati kiadások növekedése ne haladja meg a 3,9 százalékot, ami a GDP 0,75 százalékának megfelelő kiigazítást jelent. Mindezt belefoglalták idei országspecifikus ajánlásaikba is. Ennek részeként a Bizottság tulajdonképpen egy újfajta eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy látják Brüsszelben, hogy a magyar költségvetés – szerkezetéből adódóan – tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól. Ezért még ebben az évben megszorításokra van szükség.

„Magyarország esetében azt javasoljuk, hogy a tanács ajánlja azt, hogy az ország 2018-ban vezessen be korrekciós intézkedéseket az eltérések orvoslására” – mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosa.

Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak folytatnia kell az ágazatspecifikus adók csökkentését és javítania kell a döntéshozatali folyamat átláthatóságát is. Brüsszel aggódik a korrupció miatt is, az ügyészségtől nagyobb erőfeszítést várnak el. Szerintük javítani kell az átláthatóságot és a versenyt a közbeszerzéseknél, például azzal, hogy az e-közbeszerzési rendszerből származó adatokat hozzáférhetővé teszik a nyilvánosság számára is. Az Európai Bizottság ezen túl, immár sokadszor szólította fel a magyar kormányt, hogy lépjen fel a romák szegregált oktatásával szemben.

Az országspecifikus ajánlások nem kötelezőek a tagállamok számára, azonban a tagállamok egyre nagyobb arányban fogadják meg a brüsszeli javaslatokat. Ugyanakkor az EU jövőjéről folytatott vitában több nagy tagállam is szorgalmazza, hogy az ajánlások nem teljesítése vonjon következményeket maga után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!