2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Átalakítja az európai politikát a migráció

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 16:44, frissítve: csütörtök 19:02

Eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, de a májusi voksolás nagy lehetőség erre az európaiaknak is mondta a miniszterelnök az év első kormányinfóján. Orbán Viktor kiemelte: a magyar kormány célja, hogy az Európai Parlamenti választást követően minden uniós intézményben többségbe kerüljenek a bevándorlásellenes erők, ugyanis a következő 15-20 év legfontosabb sorskérdése Európában a migráció lesz.

„Először is boldog új évet kívánok mindenkinek. Ma velem kell beérniük Gulyás Gergely helyett” – Így köszöntötte a miniszterelnök a sajtó képviselőit a rendhagyó kormányinfón. A kormányfő először a szerdai kormányülésen hozott döntésekről tájékoztatta az újságírókat, majd ismertette a pénzügyminiszter tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, mely szerint a gazdaság stabil, növekszik és ez várható a következő évben is.

„A 2018-as év gazdasági növekedése a mostani tudásunk szerint 4,6 százalék lesz, az államadósságunk 71 százalékára csökkent, a hiány meghaladva a reményeinket és a várakozásainkat 2 százaléknál megáll, a háztartások fogyasztása az több mint 6 százalékkal nőtt, a bruttó bér és kereset többlet pedig, annak a növekedése meghaladta a 11 százalékot” – jelentette ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, a családok védelméről szóló nemzeti konzultációban 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza. A kormányfő hangsúlyozta: az ország jövője a családokban van.

„Ez volt a harmadik legsikeresebb konzultáció, amiből az következik, hogy jól láthatóan nem csak a kormánynak, hanem az egész országnak fontos, talán az egyik legfontosabb kérdés a családok helyzete, a gyermekvállalás kérdése és a demográfia” – így a kormányfő.

Orbán Viktor szerint sorsdöntő lesz a májusi európai parlamenti választás, mert eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, a többi európai országban erre nem volt mód, ezért a májusi voksolás nagy lehetőség az európaiaknak, hogy kifejezzék álláspontjukat. A kormányfő szerint egyértelmű célokat kell kitűzni az Európai Parlamenti választásokra.

„Első lépésként kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők az Európai Parlamentben, majd néhány hónappal később kerüljenek többségben a bizottságban, és aztán a nemzeti parlamenti választások eredménye képen azt szeretnénk, ha többségbe kerülnénk az Európai Tanácsban is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a migráció lesz a következő évtizedek legnagyobb sorskérdése Európában. Orbán Viktor közölte: Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy először adott bizonyítékot arról, hogy a migrációt meg lehet állítani a szárazföldön.

„A migráció lesz a következő 15-20 évben is a legnagyobb sorskérdése a kontinensnek és azon belül Magyarországnak. Tehát nekem az a meggyőződésem, hogy miután a demográfiai tendenciák nem változnak meg, az afrikai népesség nőni fog, Afrika népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége, Ázsia népességmegtartó ereje nem erősödik olyan gyorsan, mint a népesség, ezért nekünk európaiaknak arra kell berendezkednünk, hogy következő 10-20 évben folyamatos külső migrációs nyomás mellett fogjuk leélni az életünket. Ez egy állandó, szerintem nem csak állandó, hanem uralkodó témája is lesz az európai politikának a következő időszakban” – mondta a miniszterelnök.

Az elmúlt hetek tüntetéseiről a kormányfő azt mondta: kampányszakaszban vagyunk, és ez egészen májusig biztosan így lesz.

„Soros György által támogatott Európai Parlamenti választásokra készülő bevándorláspárti erők azok mindenhol tüntetnek, Rómában, Bécsben és Budapesten, mindenhol és fognak is és ellenünk fognak tüntetni, na de ennek a sportágnak ez a természete, amit én nem kifogásolok, egészen egyszerűen csak a tényt állapítom meg, hogy itt most, az Európai Parlamenti választások kapcsán nemzetközi méretekben mérik össze az ereiket a bevándorlás párti és bevándorlás ellenes erők” – vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy látja, az eddigi egységes európai civilizáció helyett két külön civilizáció lesz: egy vegyes, amely az iszlám és a kereszténység együttélésére építi a jövőjét, és a közép-európaiak, „akik továbbra is keresztény civilizációként” képzelik el Európát.

Reagált az ellenzék

• Az LMP szerint bár fontos politikai kérdésekről beszélt a miniszterelnök, valójában mellébeszélt. Keresztes László Lóránt ezek közé sorolta Orbán Viktor azon kijelentését is, hogy Európa jövőjét a migrációt támogató és ellenző erők küzdelme határozza meg. Szerinte ugyanis kormányfőként csak a tüneti kezeléssel foglalkozik, a problémára nem kínál valódi megoldást.

• Az MSZP és a Párbeszéd szerint sem a valóságról beszélt Orbán Viktor. Szabó Tímea szerint a miniszterelnök hazudott a kormányinfón és árulkodó volt, hogy nem válaszolt érdemben a korrupciót firtató kérdésekre.