2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Átadták a Kerepesi Temető hősi emlékművét

2020. június 27., szombat 18:05

Átadták a kerepesi temető új emlékművét. A hazánk védelmében 1944-ben, az Attila-védvonalon elesett hősök emlékére emelt, aranypajzsos nőt ábrázoló alkotás Kerepes városa, a Terror Háza Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum összefogásával készülhetett el.

1944 decemberében a harcok során elesett magyar katonák egy részét itt temették el a kerepesi temetőben. Az Attila-védvonalon elesett magyar hősök előtt tiszteleg a kerepesi temető most felavatott emlékműve.

„Tavalyi esztendőben kollégáim, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó osztály szakemberei kezdték meg a hivatalos veszteségügyi nyilvántartásokban a kutatásokat. Amely alapján kiderült: 29 elesett magyar katona került itt eltemetésre, 14 főnek ismerjük a nevét, 15 fő pedig ismeretlen”

- mondta Maruzs Roland, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum belföldi hadisírgondozó osztályának vezetője.

A levéltári kutatásokat követően, 2019-ben tárták fel a sírokat. Ezután született meg a hősi emlékmű ötlete - mondta Kerepes polgármestere. Gyuricza László hozzátette: a munkálatokban a Terror Háza és a Hadtörténeti Intézet is részt vett.

„Emlék. Egy olyan emlék, ami szerintem roppant fontos, hogy hogy kezdődött, mint kezdődött Budapestnek az ostroma. ’44 december 11-én itt állították meg, itt is a védvonalon előre törő szovjet-román csapatokat. Ez egy katonai emlék”

- fogalmazott Gyuricza László, Kerepes polgármestere.

Az emlékmű átadóünnepségét koszorúzással és katonai tiszteletadással zárták.

HírTV