2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Aprópénzért tenné ki a Hős utcai lakosok szűrét az önkormányzat

Hír TV

2018. május 4., péntek 15:04, frissítve: péntek 22:04

A Célpontnak nyilatkozók úgy tudják, az önkormányzat attól sem riad vissza, hogy az ingatlanokat életveszélyes állapotukra hivatkozva ürítse ki. A területen rekreációs sportközpont épülne.

Sajtótájékoztatón számoltak be a Hős utcai tömbházak lakói arról, mit tudnak, mi lesz a sorsuk. Pontosabban arról mit nem tudnak. A kormány tavaly év végén 2,1 milliárdot adott a kőbányai önkormányzatnak az áldatlan állapotok rendezésére. Ám, hogy ezt a pénzt mire, és hogyan tervezik elkölteni, arról semmit sem tudni. Sajtóhírek szerint az épületeket lebontják, helyére pedig sportkomplexumot építenének a Terrorelhárítási Központnak és a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak.

A kőbányai önkormányzat már elkezdte a kiürítéseket, a bérlőkkel nem hosszabbítanak szerződést.

„A párommal próbáljuk nevelni közösen a nagyfiúnkat, és hogyha megkérdezi tőlünk, hogy mit csinálunk jövőre, hova megyünk innen, nem tudok válaszolni rá. Én nem érzem azt fairnek, hogy mindketten dolgozunk, és egy ilyen egyszerű kérdésre nem tudunk választ adni” – fogalmazott a Hír TV-nek az egyik érintett.

A Hős utcában dolgozó civilek többször is próbáltak párbeszédet folytatni az önkormányzattal, hiába.

 

 

„Egy zárt képviselő-testületi ülésen napirendre vették a Hős utcát”

– fogalmazott Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke a Célpontnak.

A Célpontnak nyilatkozó lakók szerint az önkormányzat aprópénzzel szúrja ki a szemüket.

„Valami pénzt ajánlanak fel az öröklakásért. Kevés pénzt ajánlanak. Ha nem, akkor önkormányzati lakást ajánlanak. Akinek van tartozása, az elfogadja, örül, ha kap egy másikat. Csak azt nem tudom, hogy másfél millióból vagy kétmillióból hogy vesz az a szerencsétlen egy öröklakást magának, akárhol is kínálnak, mikor ezelőtt megvette 7 meg 8 millióért, meg 5 millióért” – fogalmazott az egyik érintett.

A lakók attól tartanak, hogy az önkormányzat nem piaci alapon becsüli fel a lakásokat, és azt sem veszi figyelembe, hogy többen már milliókat költöttek az ingatlan lakhatóvá tételére. „Több hónapon át semmilyen információt nem kaptak az itt lakók. Sem velünk, sem az itt lakókkal nem történt diskurzus – mondta Mihály Bulcsú, a Kontúr Egyesület munkatársa, hozzátéve: gondoljunk bele, hogy az itt jelenlévő tulajdonosok anno fizettek, megszerezték a lakhatáshoz való jogukat.”

A drogkereskedelem még most is jelen van a házakban. A lakók azt mondják, hiába a 24 órás rendőri jelenlét az utcán, ha a házakba nem mennek be a rendőrök. „Normális életet szeretnénk élni végre, és szeretnénk, hogy ha az állam, meg az önkormányzat ebben társ lenne. Mi is társak lehetnénk abban, hogy megvalósítsuk mindnyájunk elképzelését. És hogy a szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberek is kapjanak segítséget” – emelte ki egy asszony.

A lakók szerint egyértelmű, hogy az önkormányzat szándékosan hagyta, hogy a házak tartozása milliárdosra duzzadjon, és az épület szétessen. A függőfolyosókat aládúcolták, de máshoz évek óta nem nyúltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!