2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Április 8-án dönt az ország

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 17:15, frissítve: szerda 19:47

Húsvét után egy héttel, április 8-án lesz a parlamenti választás. A mintegy 7,9 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak február 9-e után kell kézhez kapnia az értesítést arról, hogy felvették a névjegyzékbe. A hivatalos kampány február 17-én indul.

A rendszerváltást követő első szabad választáshoz hasonlóan idén is április 8-án dönt az ország arról, hogy kik ülhetnek a parlamenti székekben a következő négy évben. Áder János köztársasági elnök hivatala csütörtökön tette közzé az erről szóló közleményt.

Pénteken kezdődik a választási névjegyzék vezetése, be lehet majd jelentkezni a külképviseletekre, lehet kérni mozgóurnát, és indulhat az átjelentkezés is. Február 9-én pedig megkezdőik az értesítők kézbesítése.

 

 „7 946 127 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár van. Magyarországi lakcím nélküli – ezek az úgynevezett regisztrált határon túli magyarok – 319 152. Tehát összesen a magyar választópolgárok száma 8 265 279. Az értesítőt a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek fogjuk kiküldeni” – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona.

A választási törvény szerint a hivatalos kampány a választást megelőző ötvenedik napon, azaz február 17-én indul. A kopogtatócédulákat március 5-éig lehet gyűjteni, legalább ötszáz szükséges belőlük egy képviselő indulásához. A pártok március 6-áig állíthatnak országos listát, eddig kell bejelenteniük a Nemzeti Választási Bizottságnál. Másik szavazókörbe átjelentkezni április 6-áig, levélben voksolni április 7-éig, vagyis a választást megelőző napig lehet majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!