2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Apagyalázó videók: a vizsgálat még tart

2016. július 7., csütörtök 18:04, frissítve: csütörtök 18:04

Ma is tényszerűnek tartja az apagyalázó kampányvideókat az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója. Arra hivatkozott, hogy nem a gyermekek, hanem a felnőttek voltak a célközönség. Csakhogy a kisfilmeket gyermekfilmek előtt vetítették a mozik májusban. A hatóságok vizsgálódnak, eredmény egyelőre nincs.

Az általánosító videók bántalmazó vagy pedofil fráterként ábrázolják az apákat. Az ENSZ gyermekjogi szervezetének, az UNICEF-nek a magyar bizottsága májusban, az adóbevallások leadása előtti hetekben  kampányolt a kisfilmekkel az 1 százalékos felajánlásokért.

„Aberrált állatok vagytok. Ez a produkció pedig siralmas és felháborító! Azt pedig kikérem az apák nevében, hogy csak egy apa lehet beteg állat!”

Ilyen és hasonló megjegyzéseket kapott az UNICEF a videók miatt. Keményen fogalmazott akkoriban az elvált apák egyenjogúságért küzdő civil szervet képviselője is a Hír TV-ben.  

„Bugyuta, infantilis az egész, mert gyakorlatilag egy gyermeket arra szocializál, hogy ha apa este bejön, akkor védje meg magát. Mi van azokkal a gyerekekkel, akiknél az anyuka szeretné, ha estére érjen haza fürdetésre? Mit mondjunk mi a gyereknek azután, ha ezt a filmet látják?” – fogalmazott Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület alapítója.

Az UNICEF-kampány miatt az ombudsman közérdekű bejelentést kapott. A vizsgálat még tart.

„Ez az 1 százalékos kampányunk volt, amely mint ismeretes, már lezárult májusban” – mondták az UNICEF-nél. Ennek ellenére, bár már július van, a videók elérhetők az szervezet honlapján. Annyit megtettek, hogy az apákat gyalázó részeket kivágták belőlük.  

Így hangzott az eredeti felvétel: „Én már szinte biztosan tudom, hogy amikor anyukám elmegy, akkor apukám biztos, hogy bejön a szobámba és hát igen...”

És így hangzik az új változat: „Én már szinte biztosan tudom, hogy amikor anyukám elmegy... biztos, hogy bejön a szobámba és hát igen...”

A szervezet igazgatója szerint a videók tényszerűek. „Mi egy olyan problémára kívántunk ezzel a helyi kampánnyal felhívni a figyelmet, ami sajnos egy elszomorító, de tény-jelenség ma Magyarországon. Semmilyen szándékunk nem volt bármilyen célcsoportot megsérteni, hanem pontosan olyan élethelyzeteket szerettünk volna gyerekszínészekkel lemodellezni és bemutatni, amely sajnálatos módon létező élethelyzetek” – fejtette ki Danks Emese.

Az ügyvezető kiemelte, hogy nem a gyermekek, hanem a felnőttek voltak a célközönség. Csakhogy a videókat gyermekfilmek előtt is vetítették a mozik májusban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!