2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Ángyán: Új hűbéri rendszer születik

2016. február 6., szombat 10:35, frissítve: vasárnap 08:09

Ángyán József szerint új hűbéri rendszer alakul ki a földárverések után. Az Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára a Jobbik helyi szervezetének fórumán a Fejér megyei licitek eredményeit ismertette. A politikus szerint az ott meghirdetett földek mindössze ötöde került helyi gazdákhoz.

„Az ország kirablása zajlik folyamatosan, és az állam ehhez asszisztál. Sőt nem csak asszisztál, a feltételeket megteremti hozzá.” Így foglalta össze a földeladások tanulságait egy pestszentlőrinci lakossági fórumon Ángyán József. Az Orbán-kormány egykori földművelési államtitkára úgy számol: a Fejér megyében meghirdetett földek tizedét felcsútiak vásárolták meg. „Nincs összeszámítás. Tehát a családon belül, hiába laknak egy háztartásban, Mészáros Lőrinc, a felesége, az egyik lánya, a másik lánya, a fia, a bátyja – akivel közös a cége –, mindenki földművesként annyi földet szerez, amennyit akar, és ezt összeadják. Nincs összeszámítási plafon. Akkora birtokot csinál, amekkorát akar” – magyarázta Ángyán József.

Ángyán számításai alapján Fejér megyében a területeknek mindössze 20 százaléka került helyben lakó gazdákhoz. Felcsút és Székesfehérvár után a legtöbb földet budapestiek vették a megyében. „II. kerület Szikla utca, XI. kerület Sashegy, az is egy ilyen nyomornegyed, ahol tipikus földművesek vannak. Két budai kerület. Kérem szépen a Rózsadombról 233 hektárt vásároltak, de hol? Velencén. Ez majdnem mind a Velencei-tó környéke, ott valami spekuláció zajlik. Biztos át is fogják minősíteni ezeket nemsokára valami építési vagy nem tudom milyen területté” – folytatta Ángyán József.

De nem csak ebben lát spekulációt az egykori államtitkár. Szerinte az a kormányrendelet, miszerint a most megvásárolt földeket 20 évig nem lehet eladni szemfényvesztés. „Egy kormányrendelet, egy kormányhatározat. Semmire nem garancia. És itt hozta az élet a példát rá. Ötven nap után, a kormányhatározat elfogadását követően az eredeti kormányhatározatba beírták óvatlanul, hogy magyarok, magyar földművesek vehetnek földet. Majd utána nem Orbán jegyzi ugyan a módosítást, hanem Semjén, aki mindenre használható. A Semjén jegyzi miniszterelnök-helyettesként, hogy töröljük a magyar szót. Csak ezt vesszük ki belőle, hogy magyar” – zárta gondolatait Ángyán.

Ángyán József szerint meg kell akadályozni az állami tulajdonú termőföld eladását, mert az stratégiai kincs, a volt államtitkár azt javasolja, hogy egyenesen forgalomképtelen kincstári vagyonelemmé kellene minősíteni, így akadályozva meg azt is, hogy magyar föld külföldi kézbe kerülhessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!