2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Belföld

Amire érdemes odafigyelni: fejfájás, szédülés, hányás, tudatzavar

A szén-monoxid-mérgezés veszélyére és az érzékelő készülékek használatára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a gázszolgáltató. Az előző fűtési szezonban országos szinten 439 mérgezés történt, 17-en meghaltak. Közülük 15 áldozatnál nem volt a lakásban szén-monoxid-érzékelő. A szakemberek azt kérik, mindenki vizsgáltassa át a fűtőberendezéseit, a kéményeket és vásároljon szén-monoxid-mérőt.

„Színtelen, szagtalan, mérgező gáz, csendes gyilkos, levegőnél egy kicsit könnyebb gáz. Milyen tünetei vannak, hogy ha ilyen mérgezést szenvedünk: rosszullét, szédülés, fejfájás, ami egy influenzás betegséggel is összetéveszthető” – magyarázta Rókus Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese, hozzátéve: azonnal el kell hagyni a helyiséget, ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit érezzük magunkon.

Nemcsak a gázkonvektorokat és a kéményeket kell rendszeresen ellenőrizni, hanem a fürdőszobai gázkészülékeket is, mert az esetek felénél ezek meghibásodása okozott szén-monoxid-mérgezést. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelőket is ellenőrizzük, és mindig azokba a helyiségekbe helyezzük el, ahol alszunk.

„Néhány fontos alapszabály, hogy biztonságban legyünk: nagyon fontos, hogy a lakásban biztosítsuk a szellőzést, fontos a tüzelő és fűtőberendezések rendszeres ellenőrzése és szakszerű kialakítása. Fontos az is, hogy a kéményünk megfelelő állapotban legyen, ezt is az előírtaknak megfelelően ellenőriztessük és szükség szerint javíttassuk szakemberrel és a legfontosabb: a szén-monoxid-érzékelők megfelelő elhelyezése és felszerelése a lakásokban” – hívta fel a figyelmet Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

Ha szén-monoxid kerül a levegőbe, akár két-három lélegzetvétel után rosszul lehetünk, 3 perc után pedig beállhat a halál.

„Amire érdemes odafigyelni, az a fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, szédülés, majd később ez átmegy eszméletvesztésbe, és a légzés-keringés összeomlásába is mehet. De nem törvényszerű minden esetben, hogy halálesettel vagy légzés-keringés összeomlással, eszméletvesztéssel jár az eset. A toxikológiában ismert egy szorzó, amely szerint a mérgező anyagok koncentrációja és az idő az egy állandó számot alkot. És itt is, hogy ha kisebb koncentrációban, de huzamosabb ideig tartózkodik a beteg a szén-monoxiddal telített légtérben, ugyanolyan károsodást érhet el” – mutatott rá Hangai József, Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa.

A mentők azt kérik, hogy ha bárki szén-monoxid-mérgezést tapasztal, akkor az érintett helyiségbe ne menjen be. Ha teheti, törje be az ablakokat vagy az ajtót, és tárcsázza a 112-es segélyhívót.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Áradások Indiában

Több mint 800 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Indiában az árvizek miatt.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Hitlert éltette a jobbikos jelölt

Hitlert éltette közösségi oldalán az a jobbikos politikus, aki most a hat baloldali párt támogatásával az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje lesz a június 26-i időközi választáson - írja a Magyar Nemzet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!