2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Amire érdemes odafigyelni: fejfájás, szédülés, hányás, tudatzavar

A szén-monoxid-mérgezés veszélyére és az érzékelő készülékek használatára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a gázszolgáltató. Az előző fűtési szezonban országos szinten 439 mérgezés történt, 17-en meghaltak. Közülük 15 áldozatnál nem volt a lakásban szén-monoxid-érzékelő. A szakemberek azt kérik, mindenki vizsgáltassa át a fűtőberendezéseit, a kéményeket és vásároljon szén-monoxid-mérőt.

  • Amire érdemes odafigyelni: fejfájás, szédülés, hányás, tudatzavar

„Színtelen, szagtalan, mérgező gáz, csendes gyilkos, levegőnél egy kicsit könnyebb gáz. Milyen tünetei vannak, hogy ha ilyen mérgezést szenvedünk: rosszullét, szédülés, fejfájás, ami egy influenzás betegséggel is összetéveszthető” – magyarázta Rókus Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese, hozzátéve: azonnal el kell hagyni a helyiséget, ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit érezzük magunkon.

Nemcsak a gázkonvektorokat és a kéményeket kell rendszeresen ellenőrizni, hanem a fürdőszobai gázkészülékeket is, mert az esetek felénél ezek meghibásodása okozott szén-monoxid-mérgezést. A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelőket is ellenőrizzük, és mindig azokba a helyiségekbe helyezzük el, ahol alszunk.

„Néhány fontos alapszabály, hogy biztonságban legyünk: nagyon fontos, hogy a lakásban biztosítsuk a szellőzést, fontos a tüzelő és fűtőberendezések rendszeres ellenőrzése és szakszerű kialakítása. Fontos az is, hogy a kéményünk megfelelő állapotban legyen, ezt is az előírtaknak megfelelően ellenőriztessük és szükség szerint javíttassuk szakemberrel és a legfontosabb: a szén-monoxid-érzékelők megfelelő elhelyezése és felszerelése a lakásokban” – hívta fel a figyelmet Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

Ha szén-monoxid kerül a levegőbe, akár két-három lélegzetvétel után rosszul lehetünk, 3 perc után pedig beállhat a halál.

„Amire érdemes odafigyelni, az a fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, szédülés, majd később ez átmegy eszméletvesztésbe, és a légzés-keringés összeomlásába is mehet. De nem törvényszerű minden esetben, hogy halálesettel vagy légzés-keringés összeomlással, eszméletvesztéssel jár az eset. A toxikológiában ismert egy szorzó, amely szerint a mérgező anyagok koncentrációja és az idő az egy állandó számot alkot. És itt is, hogy ha kisebb koncentrációban, de huzamosabb ideig tartózkodik a beteg a szén-monoxiddal telített légtérben, ugyanolyan károsodást érhet el” – mutatott rá Hangai József, Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa.

A mentők azt kérik, hogy ha bárki szén-monoxid-mérgezést tapasztal, akkor az érintett helyiségbe ne menjen be. Ha teheti, törje be az ablakokat vagy az ajtót, és tárcsázza a 112-es segélyhívót.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!