2022. 01. 16. Vasárnap Gusztáv napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Belföld

Állami beruházások: a szakmai szervezetek változtatnának az előkészítésen

Az építőipar szakmai szervezetei ajánlásokat fogalmaztak meg a közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére elsősorban azért, hogy a tervezett határidőket és a költségkeretet tartani lehessen. Ezeket idővel, a parlamenttel egyeztetve jogszabályokba is ültetnék, ám ez hosszabb folyamat lesz az érdekképviseletek szerint.

Már munkagépeknek kellene dolgozniuk a debreceni vasútállomásnál, ahol új buszpályaudvarral kiegészült intermodális közlekedési központot fognak építeni. Így néz majd ki, már csak az a kérdés, hogy mikor. A költségek ugyanis az elsődlegesen tervezett 21 milliárd forintról 34 milliárd fölé emelkedtek három év alatt, ezért tavaly új közbeszerzést kellett kiírni.

Budapesten viszont már körvonalazódik az új Puskás Ferenc Stadion. A költségek itt is sokat emelkedtek: a 2015-ben jelzett 100 milliárd forint körüli árral szemben a győztes konzorcium csaknem ennek duplájáért, 190 milliárdért építi fel a 68 ezres arénát.

„Ma a beruházási értékek túlnyomó többsége állami beruházás. Tehát nagyon fontosnak tartjuk, hogy jogszabályi szinten szabályozva legyen a beruházások folyamata” – jelentette ki a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula.

A mérnöki kamra az építészkamarával és a társszövetségekkel ezért új rendszert dolgozott ki a közpénzből megvalósuló beruházások tervezésére és kivitelezésére. Elsősorban az a cél, hogy az állami beruházások befejezési határideje és költségszintje tartható legyen a jövőben.

„Az építési-beruházási folyamatok rendszere és a tervezői szolgáltatások rendszere, bevezetése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő módon, megfelelő költségkeretek között, megfelelő határidőre és minőségben készüljenek el ezek a beruházások” – fogalmazott a kamarai elnök.

„Nyilvánvalóan nem egy-két hét vagy hónap múlva lesz a javaslatokból jogszabály” - ezt már a mérnöki kamra egyik tagozatvezetője mondta a Hír TV kérdésére. Szántó László szerint a túlárazás nem magyar jelenség.

„Az előkészítés során nem megfelelően meghatározott költségkeret okozza a túlárazás jelenségét, a túlárazásra történő jelenséget. Tehát amennyiben hosszabb előkészítéssel történik meg egy beruházás előkészítése, hosszabb előkészítéssel és alaposabb vizsgálatokkal történik meg a költségkeret meghatározása, ez természetesen automatikusan vissza fogja szorítani ezt a jelenséget” – jelentette ki.

Az új Puskás Ferenc Stadionnak a költségei ugyan emelkedtek az elmúlt években, a jövő év végi átadási határidőt tartani kell a kivitelezőnek. Az aréna ugyanis az egyik helyszíne lesz a 2020-as futball Európa-bajnokságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!