2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Alig három kínai akadt fenn a nemzetbiztonsági szűrőn

Hír TV

2018. március 7., szerda 08:21, frissítve: szerda 17:12

Mindössze három kínai magánszemély kérelmét utasították vissza a kelet-ázsiai térségből nemzetbiztonsági kifogás miatt a 2013 és 2017 közt zajló letelepedési kötvényprogramban – derült ki az adatokból, amelyeket a Magyar Nemzet szerzett meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól.

A lapnak egy korábban magas rangban lévő diplomáciai forrás azt mondta, a régió egyes magyar külképviseletei erősen kockázatos gyakorlatot folytattak a kötvényekért folyamodók nemzetbiztonsági szűrésekor, de hogy a forgalmazásból több mint százmilliárd forintos nyereséget produkáló offshore cégek üzletmenete pörögjön, nem volt szerencsés nehezíteni a folyamatot.

A tavaly márciusban zárult programmal majdnem 20 ezer külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, döntő többségük, mintegy 15 ezer ember kínai állampolgár volt.

A szocialisták kormányra kerülésük esetén kivizsgálást ígérnek, de a gyakorlati megvalósítást Bangóné Borbély Ildikó nem részletezte. „1300, ezt kell számon kérni, meg azt a gyűlöletpolitikát, amit végrehajtottak az elmúlt években. És azt kell kivizsgálni, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy köztörvényes bűnözők kerülhettek Magyarországra a Fidesz által, letelepedési kötvényt vásárolva Magyarországra. Ezt mindenki tudja. Ráadásul tegnap jelentek meg a hírek, hogy a letelepedési kötvény árusítása az egyik legnagyobb kockázatot jelenti Magyarország és az Európai Unió számára” – fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó.

Hozzák nyilvánosságra!

Újabb csontvázak hullottak ki a szekrényből a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban - véli a Jobbik. Dúró Dóra, a Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagálva azt mondta: azonnal nyilvánosságra kell hozni a kötvények eladásának hátterét, és az átvilágítás pontos módját.

„Korábban is voltak már olyan esetek, mint az oltalmazotti státuszok kapcsán, mind a letelepedési kötvények kapcsán, amelyek rávilágítottak arra, hogy bizony komoly nemzetbiztonsági kockázatról van szó. A Jobbik szerint mindezeket nyilvánosságra kellene hozni, hogy hogyan történtek ezek az eljárások. Kik a felelősök azért, hogy ha elmaradtak azok az átvilágítások, amiknek meg kellett volna történnie. Illetőleg az egész letelepedési kötvény biznisz, amely gyakorlatilag nem szól másról, mint a pénzről, ezt meg kellene szüntetni” – húzta alá a Jobbik országgyűlési képviselője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!