2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Alaptörvény-ellenes a „Stop, Soros!” a civilek szerint

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 17:30, frissítve: csütörtök 17:59

A választásig várhatóan nem fogadják el a kormány újabb bevándorlásellenes törvénycsomagját – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat ellen már több érintett civil szervezet is tiltakozott, már külföldről is érkezett bírálat.

Menekültek és menedékkérők jogaiért is küzd világszerte az Amnesty International. Ha elfogadják a kormány újabb bevándorlásellenes törvénycsomagját, tevékenységüket Magyarországon már csak a belügyminiszter engedélyével, nemzetbiztonsági átvilágítás után végezhetnék.

A kormányzati kommunikációban „Stop, Soros!”-ként emlegetett javaslat szigorított változatát kedden nyújtotta be a kormány a parlamentnek. Ennek értelmében ha egy migrációt támogató szervezet engedély nélkül működik, bírságot, adószámának törlését és a megszüntetését kockáztatja.

Ez a javaslatcsomag arra alkalmas, hogy elhallgattassa a kormánnyal kritikus civil szervezeteket. Most úgy tűnik, hogy azokat fogja szankcionálni, amelyek menekültekkel, menedékkérőkkel dolgoznak. Sajnos, szerintünk, ez bármilyen témára ráhúzható: környezetvédelem, állatvédelem, korrupciós ügyek… Tehát nem kizárólag a menekültek védelmével foglalkozókról szól, hanem arról, hogy ne maradjanak kritikus hangok Magyarországon – véli az Amnesty ideiglenes igazgatója, Iván Júlia.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója is úgy látja: a kormány célja valójában a független civil szervezetek megfélemlítése és ellehetetlenítése.

Magyarországon, mint ahogy bárhol a világon egy demokratikus országban, civil szervezetet bármilyen jogszerű célra lehet létrehozni, és ezeket a civil szervezeteket az egyesülési szabadság alapján kell hagyni szabadon működni, hogy a társadalmi szerepeiket be tudják tölteni, és a közjó érdekében dolgozhassanak. Ez a törvénytervezet ennek ellene hat – mondta Móra Veronika.

Az Eötvös Károly Intézet a jogszabálytervezetet alaptörvény-ellenesnek tartja.

Azzal, hogy kifejezetten jól azonosítható civil szervezeti kört támad, a magyar kormány visszaél a jogalkotói hatalmával; súlyosan sérti az egyesülési szabadságot és a véleménynyilvánítási szabadságot, hiszen megbünteti a kormánykritikus véleményt, sőt az emberi jogok védelmét is szankcionálja – mondta Somody Bernadette, az intézet igazgatója.

A törvényjavaslat vitája várhatóan már a jövő héten elkezdődik – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Elfogadásához (mivel a nemzetbiztonsági törvényt is érinti) kétharmados többség kell. Ezzel jelenleg nem rendelkeznek a kormánypártok, így a szavazást elhalasztják.

Az a tisztességes, hogy a parlament megkezdi a törvényjavaslat vitáját, és ezt követően pedig a választókhoz fordulunk. A választások tétje, hogy milyen összetételű országgyűlés jön létre 2018 április tavaszán, ezért a választásokat követően az országgyűlés dönteni fog erről a törvényjavaslatról. De azt látjuk, hogy a pillanatnyi politikai alkudozás, az ellenzéknek a bevándorlást támogató magatartása nem vezetne sehova – nyilatkozta Gulyás Gergely.

Már több civil szervezet is jelezte: amennyiben a törvénycsomagot elfogadják hazai és nemzetközi jogi fórumokhoz fordulnak. A jogszabály miatt egyébként már aggodalmát fejezte ki a német Európa-ügyi miniszter és az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!