2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Akinek nem jut taxi, annak sem kell a hidegben várakoznia

Hír TV

2018. december 30., vasárnap 18:03, frissítve: vasárnap 18:21

Változik a tömegközlekedési rend az év utolsó napján. Szilveszter éjjelén az eddigiektől eltérően egész éjszaka járnak majd a metrók és sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok is. Az év végi utolsó nagy utasforgalomra ugyanakkor a taxitársaságok is megerősített létszámmal készülnek.

Nagy a sürgés forgás a 6*6 Taxi diszpécserszolgálatán. Maximum 7-8 perc. Ennyi időn belül jön értünk az autó, ha taxit rendelünk. Ez szilveszter éjjelén sem lesz másképp, ígérik a társaság munkatársai. Vasárnap délelőtt a forgalmi tábla csak 2430 hívást mutatott viszont, mint mondják ez a szám az év utolsó napján meg tízszereződik.

„December 31 mindig egy sarkalatos pont egész december hónapot tekintve, de ez minden évben így van. Mi az egész hónapra egyébként kiemelten szoktunk készülni. Figyelembe szoktuk venni még a megnövekedett utas szám mellett az időjárási körülményeket. Ilyenkor bent a diszpécserszolgálatnál egy megerősített létszámmal szoktunk dolgozni. Megpróbálunk minden igényt kiszolgálni, mert van olyan időszakunk, amikor egy órán belül akár 11-12 ezer hívás is bejön, ez sokszorosa egyébként az átlagosnak” – nyilatkozta Fárbás Tibor, a 6*6 Taxi üzletág vezetője.

És, hogy ez mennyire így van, azt egy úgynevezett taxishőtérkép bizonyítja, amelyet egy utazásszervező cég informatikusai készítetek.

 

A térkép Budapest és az agglomeráció legfrekventáltabb pontjait mutatja 2017 szilveszterének éjjelén és 2018. január 1-jén.

Akinek azonban nem jut taxi, azoknak sem kell a hidegben várakoznia, hiszen az eddigi évektől eltérően szilveszterkor a sűrített felszíni járatok mellett egész éjjel közlekedik majd a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, valamint a HÉV-ek is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. „Az éjszakai autóbuszok többsége a metrók közlekedéséhez igazodik és a metróvégállomásoktól sűrűbben indulnak. A belvárosi közlekedéshez elsősorban a kötöttpályás BKV-járatokat ajánljuk” – mondta Szép Csilla, a BKK közlekedési információs munkatársa.

Vagyis a 4-es és 6-os villamost, amelyek szintén egész éjjel közlekednek majd, akárcsak az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es autóbuszok. A vállalat ugyanakkor azt javasolja, aki szilveszter éjjel utazik, előtte mindenképpen tervezze meg azt a BKK honlapja segítségével.

Az eddigi tapasztalatok alapján az év végi csúcsforgalom szilveszter este 6 óra körül kezdődik, ekkor indulnak el ugyanis az emberek otthonról, és másnap reggel 6-ig folyamatosan tart. Ezt követően pedig újév napján gyakorlatilag egész nap nagy forgalom várható. Nem árt ezzel számolni mielőtt nyakunkba vesszük a várost.

x
Rendkívüli hír