2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Akár a sztrájkig is elmennek az oktatók

Hír TV

2018. május 23., szerda 15:07, frissítve: szerda 17:02

Kötelező előléptetéseken és a dologi kiadásokon spórol az ELTE Bölcsészettudományi Kara. Az oktatók sztrájkra is készek, hogy változást érjenek el, ezért öten megalakították a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi csoportját. Az ELTE szenátusa áprilisban csökkentette 4 százalékkal a kar költségvetését.

Kívülről jól mutat az ELTE Bölcsészettudományi Karának épülete, a falak között viszont akadnak hiányosságok. „Süteményt süttettek a mamájukkal és ezt a süteményt árulták a kampuszon, a befolyó pénzből pedig a szemináriumokba szeretnének új bútorokat venni. A diákok tehát gyűjtenek” – mesélt a ELTE BTK épületében uralkodó viszonyokról, Ferenczi Attila docens, aki négy másik oktatóval együtt múlt hét pénteken alakította meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének csoportját az ELTE BTK-án. A dologi kiadásokon túl a fizetések emelését is szükségesnek tartják, és ügyükkel a sztrájkig is elmennek, ha kell.

„Ha egy államvizsga elmarad, az sztrájk. Ha a felvételi procedúra elmarad, az sztrájk. Ha én nem tartom meg az előadásomat, az egy gesztus” – tette hozzá.

Az ELTE BTK friss szakszervezetesei szerint gazdasági okok miatt 60 oktató előléptetését halogatja az egyetem. Az adjunktusokból nem lehet docens, a tanársegédekből pedig adjunktus, mert nincs rá pénz. A tanársegédek esetében azonban ezzel mulasztásos törvénysértést követ el az Egyetem, mivel őket 3 év után kötelező előléptetni.

„Harminc olyan tanársegédről tudunk, akik már több mint 3 éve szerezték a fokozatukat és még nem kerültek kinevezésre, tehát ezzel összefüggésben is értelmezendő az az adat, hogy most egy újabb 4 százalékos bértömeg megtakarításra fogunk elvileg kényszerülni” – mondta Kozák Dániel, az ELTE BTK adjunktusa.

A 4 százalékos megtakarítást áprilisban, az ELTE szenátusa írta elő a Bölcsészettudományi Karnak, az öt oktató ekkor határozta el a szakszervezeti fellépést. Először az ELTE kancellárjával egyeztetnének. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint más nagy múltú egyetemeken is nagy az elégedetlenség.

„Keressenek minket, meg fogunk adni minden sajtófelületet és minden jogi segítséget ahhoz, hogy a körülményeiken változtatni tudjanak pozitív irányba” – hívta fel a figyelmet Szűcs Tamás, a szervezet elnöke.

Megkerestük az ELTE Kancelláriáját is, adásunkig azonban nem válaszoltak arra, mikor szüntetik meg az elhalasztott kinevezések miatti mulasztásos törvénysértést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!