2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Akár 250 párt is indulhat az áprilisi országgyűlési választáson

Hír TV

2018. január 29., hétfő 19:39, frissítve: hétfő 21:13

Csak tavaly hetven pártot jegyeztek be. Négy éve a kampánypénz megszerzésére játszó kamupártok több mint hárommilliárd forintnyi állami pénzt zsebeltek be, elemzők szerint pedig voltak olyan választókörzetek, ahol az eredményt is befolyásolni tudták.

Négy éve a leghosszabb szavazólap a Baranya megyei négyes választókerületé volt, ahol 29 jelölt indult. KTI, MGP, Tempo, JESZ, ÚDP, SZM, Macsep, ÚMP – a közvélemény által ismeretlen politikai formációk jelöltjei sorakoztak akkor a csaknem egy méter hosszú listán. A körzetben végül a fideszes Tiffán Zsolt nyert magabiztosan, 44 százalékkal.

Szorosabb volt a verseny Budapest XVIII. kerületében, ahol a baloldal jelöltjét mindössze 56 szavazattal előzte meg a fideszes Kucsák László. A körzetben összesen 16 jelölt indult – a szakértők szerint ezen múlott a végeredmény.

A jelölt- és listaállításhoz szükséges aláírásokat négy éve – a gyanú szerint – több párt is egymástól másolhatta. Bár az állampolgároknak joguk van tudni, hogy mely pártok használták az ajánlásukat, az ellenőrzés szinte lehetetlen.

– Lesz kapacitás az ellenőrzésre?
– Az adatvédelmi hatóság az adatkezeléseket nyilván ellenőrizheti, de a rövid határidők és bírósági jogorvoslatra való tekintettel ezt megnehezítik, és a fő ellenőrzés és jogorvoslat a bíróságok kezében van – válaszolta a Hír TV kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A Hír TV-nek nyilatkozó kutató szerint a kamupártok indulása magyar jelenség. A Republikon Intézet elemzője azt mondta: a kormánypártoknak kedvezhet, ha több jelölt indul egy-egy körzetben. „A kormánynak az az érdeke, hogy az ellenzéki oldalon káosz legyen. Túl sok a szereplő, bejönnek a kamupártok, a választó nem tudja beazonosítani a pártját, ez jó a kormánynak. Ezt láttuk már a múltkor is. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy a kormány lépéseket tett a kamupártok ellen, demonstrálva, hogy elkötelezett a választás tisztasága mellett” – emelte ki Mikecz Dániel.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a rendszer is kijátszható, de mégsem tart a kamupártoktól. „A kamupártoknak, ha felveszik a kampánytámogatást, és ha 1 százalék alatt szerepelnek, márpedig a választók elég bölcsek ahhoz, hogy nagyjából a 0 felé közelítsék őket, a pénzt vissza kell fizetniük. Úgy gondolom, azt a választói akaratot, hogy kormányváltás legyen 2018-ban, sem kamupártok, sem más fideszes taktika nem fogja tudni megakadályozni” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

A 2014-es országgyűlési választás után az Állami Számvevőszék több pártot is feljelentett a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt. Az ügyészség viszont leállította a nyomozásokat. A kizárólag a választásokkor aktív pártok több mint hárommilliárd forintnyi költségvetési támogatást kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!