2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Így képzelik a kötelező nyelvoktatási stratégiát

Kötelező lesz angolul vagy németül tanulni a középiskolákban, első nyelvként – a többi között ezt is tartalmazza a készülő nyelvoktatási stratégia. Az oktatási államtitkár szerint azt szeretnék, ha mindenki folytathatná az általános iskolában elkezdett nyelv tanulását. A diákoknak kétévente szintfelmérőt kellene írniuk, és a tervek szerint 2017-től csak nyelvvizsgával lehetne egyetemre felvételizni.

Német óra egy szegedi két tannyelvű általános iskolában. Itt az alsósoknak heti négy, a felsősöknek pedig heti öt nyelvórája van. A szülőknek azt szokták tanácsolni, hogy a gyerekek inkább a némettel kezdjék a nyelvtanulást.

A Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola munkaközösség-vezetője szerint jobb, ha egy gyerek egy nehezebb nyelv tanulásával kezdi el a nyelvtanulási gyakorlatot, mert arra ráépíteni a könnyebbet mindig sokkal egyszerűbb. Mint Kovács Éva fogalmazott: a német a viszonylag bonyolult nyelvek közé tartozik; aki ezt tanulta, az nagyon jól tudja, hogy a németet tanulók horrorja a különböző névelők, aztán az igeragozás sem egyszerű, az angol, vagy akármelyik másik nyelv ehhez képest jóval könnyebb.

„Or watched cruel sports...”. Egy másik iskola – másik nyelv. Épp a XVI. század Angliájáról olvasnak a gyerekek. Már első osztályban elkezdenek angolul tanulni. Minden nap van nyelvóra. Aztán felső tagozaton már angolul tanulják a környezetismeretet és a történelmet, majd hetedik osztálytól a biológiát és a földrajzot is.

Az oktatási államtitkárság még dolgozik a nyelvoktatási stratégián. Azt szeretnék, ha a diák középiskolában tovább tanulhatná azt a nyelvet, amit az általános iskolában elkezdett. Hoffmann Rózsa szerint ellenkező esetben, „megint ott leszünk, ahol ma vagyunk, hogy az érettségizőknek csak csekély hányada tud megfelelő szinten egy idegen nyelvet”. Az oktatási államtitkár hozzátette: nem az angolt akarják száműzni, hanem a német mellett is érveltek.

A két nyelv között továbbra is választani lehet majd az általános iskolákban. A középiskolában aztán csoportbontásban oktatnák tovább a nyelveket, hogy a kezdők és a haladók is eredményesebbek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!