2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Áder: Mindenkinek meg kell harcolnia a hazáért

2014. május 31., szombat 15:20, frissítve: szombat 15:39

Áder János avatta fel Jászberényben Lehel vezér szobrát. A köztársasági elnök beszédében elmondta: a legendás alak emléke arra int, hogy mindenkinek meg kell harcolnia a hazáért. A város főterén álló szobor Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter alkotása.

A monda szerint a kalandozó magyarok egyik vezére, Lehel, amikor fogságba esett Augsburgnál, úgy homlokon csapta kürtjével a német császárt, hogy azonnal meghalt.

– A kürt meséje, legendája a miénk, jászberényieké, jászoké, magyaroké. Örülhetünk mi, városlakók, hogy ezt egy nagylelkű adomány nyomán állandó életre kelt szobor is fogja hirdetni a városnak és a világnak – mondta Szabó Tamás polgármester.

„Mi magunk vagyunk az emlék” – idézte Arany Jánost a szoboravatón a köztársasági elnök. Áder János szerint Lehel vezér példája arra tanít, hogy a hazáért mindenkinek meg kell harcolnia a maga eszközeivel, hittel, munkával, tudással, hűséggel.

– Európában azoknak a nemzeteknek van jövője, amelyek őrzik hagyományukat, nem dobják el. Nem cserélik újabbra, modernebbre őket. Nem hagyják magukat lebeszélni róluk. Nem értik elavultnak, az újjal összeférhetetlennek – jelentette ki Áder János.


A szobor leleplezése alatt megszólaltatták Lehel kürtjét, amelyet a Jász Múzeumban őriznek.

– Istenünk áldd meg ezt az emlékművet, vésd szívünkbe a történelem lapjain hozzánk címzett üzenetedet – fohászkodott Szántó József katolikus plébános.

A szobor, amelyet Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter készítette, Jászberény főterén áll, az alkotás a város egyik díszpolgárának adománya.

Forrás: Hír TV