2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Áder: Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt

Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok felkészültsége, élenjáró szakértelme és újszerű megoldásokra képes hozzáértése előtt - mondta a köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Sándor-palotában, ahol tiszteletvacsorán látta vendégül a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában dolgozó orvosi csapat vezetőit, tagjait és segítőit.

  • Áder: Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt

Áder János köszöntőjében kijelentette: a műtét elmélete és gyakorlata, a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek.

Bátorságukat tudásukra, korábbi teljesítményükre és arra a bizonyosságra alapozhatták, hogy nincsenek egyedül, lesznek társaik a munkában, mert vannak tehetséges magyar egészségügyi szakemberek, akik bárhol a világban megállják a helyüket - mondta a köztársasági elnök.

Idézte Korányi Sándort, a magyar orvoslás történetének egyik iskolateremtő egyéniségét, aki száz éve egy ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy az orvostudományban egyetlen igazság van, a tudásnak és az emberszeretetnek az igazsága. "Tudás és szeretet, szellem és lélek. Együtt ad értelmet a mindennapok küzdelmeinek" - hangoztatta Áder János.

Azt mondta, hogy feleségével, Herczegh Anitával együtt azért hívta meg a szakembereket a Sándor-palotába, hogy kifejezze tiszteletét a munkájuk iránt, nagyrabecsülését a teljesítményükért. Magyarország minden polgára büszke lehet önökre, tudásukra és emberségükre - fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy a tudás és az áhítat sosem hiányzott a sziámi ikrek szétválasztása során.

Ami az elmúlt 23 hónap 55 ezer munkaórájában történt, ismét megmutatta, hogy nagy tudású orvosaink és szakápolóink vannak, akik nem csupán képesek követni a tudomány fejlődését, nem csupán naprakészek a legújabb technológiák és terápiák ügyében, de ha kell, új utakat is nyitnak - jelentette ki Áder János. Csak az utóbbi néhány évben ez már a sokadik alkalom, hogy büszkék lehetünk a magyar orvosok és kutatók itthon és külföldön elért világraszóló eredményeire - tette hozzá.

Az államfő felhívta a figyelmet arra az új kockázatbecslő eljárásra, amellyel a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai nagy pontossággal előre tudják jelezni a szívinfarktust. Roska Botondnak, a Magyar Szent István-rend idei kitüntetettjének köszönhetően pedig hamarosan látássérült emberek sokasága kaphatja vissza szemének fényérzékenységét, így a szeme világát - mondta a köztársasági elnök.

Áder János jelezte azt is, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon, Budapesten nyílt olyan egyedülálló egészségügyi oktató- és kutatóintézet, ahol vágás nélküli műtéti technikákat tanítanak és alkalmaznak. Megtörtént az első magyarországi tüdőátültetés is, valamint behelyezték az első szívizom-erősítő pacemakert - sorolta az államfő.

A fejüknél összenőtt hároméves kislányokat 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosi csapata augusztus 1-jén és 2-án a bangladesi fővárosban, Dakkában.

Az egyik gyerek, Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért, fejlődik, beszél és játszik. Rukiánál azonban nagyjából egy hónappal a műtét után súlyos agyi bevérzés lépett fel, aminek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar volt. Ennek következtében állapota jelentősen romlott, októberben ugyanakkor ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és a javulás jeleit mutatja. Felépülésének várható mértékéről azonban továbbra sem lehet felelős nyilatkozatot tenni - írta az alapítvány december elején.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása volt érpályán belüli módszerrel. Ezt Hudák István idegsebész vezetésével végezték tavaly Dakkában.

A második fázis, a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely plasztikai sebész irányításával.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik szakasza volt Csókay András idegsebész vezetésével. Fontos szerepet kapott benne Valálik István idegsebész, az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezető pedig Csapody Marcell volt.

A most zajló negyedik szakasz rehabilitációt, valamint koponyarekonstrukciós műtéteket jelent Pataki Gergely és Csókay András irányításával. A következő beavatkozás a jövő év első negyedében várható.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a Magyarország hírnevét öregbítő kiemelkedő teljesítményekre.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!