2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Adatbázist építhet Hadházy a konzultációs ívekkel

Törvényt sérthetett Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, mivel a Magyar Nemzet értesülése szerint nem jelezte Kövér László házelnöknek, hogy egy alapítványt működtet, amellyel jelenleg a nemzeti konzultációs íveket gyűjti be. Korábban már többször is felmerült, hogy az egykori LMP-s politikus adatbázis-építésre használhatja a lakossági adatokat.

  • Adatbázist építhet Hadházy a konzultációs ívekkel

 

Több szempontból is aggályos Hadházy Ákos legújabb akciója, ami illegális adatgyűjtésnek minősülhet, s a független országgyűlési képviselő törvényt is sérthetett az alapítványa működtetésével. Hadházy a szintén egykori LMP-s Szél Bernadett-tel közösen indított akciót a nemzeti konzultációs ívek begyűjtésére, amelyeket az általa alapított és irányított Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány (TITA) címére várnak. A hatályos jogszabály szerint a képviselők a házelnöknek kötelesek bejelenteni minden, összeférhetetlenség alá nem eső alapítványukat, értesüléseink szerint Hadházy ezt nem tette meg. Továbbá alapítvány nem hozható létre az alapító vagy hozzátartozói érdekében, és nem használható anyagi tevékenység folytatására. Azonban Hadházy a TITA-n keresztül folyamatosan kalapozik, állítása szerint közösségi forrásokat igyekszik becsatornázni a munkájába, amellyel az állítólagos állami korrupció, a „propagandává süllyedő közmédia” és a jogállam lebontása ellen küzd. Az alapítvány egyébként Hadházy címére van bejegyezve, oda várják az íveket is. A két ex-LMP-s politikus a Facebook-oldalán egyenesen úgy fogalmaz, hogy nekik küldjék el a konzultációs leveleket. Úgy tudjuk, szerdától a Momentum is csatlakozik az ívek gyűjtéséhez az országszerte számos helyen felállított standjaival.

Mint azt a Magyar Nemzet keddi lapszámában megírta, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint Hadházyék akciója az adatvédelmi törvénybe ütközhet. Szavai szerint a nemzeti konzultációs ív nem tartalmazhat sem személyes adatokat, sem utalást arra, hogy kihez tartozik. – Az adatvédelmi törvény szerint csak az anonim ívek gyűjthetők be, amennyiben bármilyen személyes adatot tartalmaznak, akkor az adatkezelési szabályzat alapján kell eljárni – hangsúlyozta, hozzátéve: postai úton szabályosan ez csak úgy lehetséges, ha a feladó rovata üres marad. A független képviselők egyik felhívásukban sem adtak tájékoztatást arról, hogy mihez kezdenek a postán beérkezett személyes adatokkal. Felmerülhet, hogy a nemzeti konzultációs ívek begyűjtése nem más, mint adatbázis-építés, listázva a nem kormánypárti, de aktív szavazókat. Hadházy „Valódi konzultáció” nevű űrlapján pedig amellett, hogy az íveket beküldeni hajlandó lakosok kilétét térképeznék fel – névvel, e-mail-címmel, telefonszámmal, valamint irányítószámmal –, szórólapozásra, gyűjtésre és különböző adminisztratív tevékenységekre is toboroznak jelentkezőket. Korábban is merültek fel aggályok Hadházy adatgyűjtésével kapcsolatban. Tavaly az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtést az ex-LMP-s, az adatokat akkor a szocialista párt használhatta fel adatbázis-építésre. A TITA kurátora egyébként az a Kovács Áron Attila, aki korábban évekig a VS, valamint a Népszava online újságírója volt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!