2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Adatbázist építhet Hadházy a konzultációs ívekkel

Magyar Nemzet

2020. június 23., kedd 21:52

Törvényt sérthetett Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, mivel a Magyar Nemzet értesülése szerint nem jelezte Kövér László házelnöknek, hogy egy alapítványt működtet, amellyel jelenleg a nemzeti konzultációs íveket gyűjti be. Korábban már többször is felmerült, hogy az egykori LMP-s politikus adatbázis-építésre használhatja a lakossági adatokat.

 

Több szempontból is aggályos Hadházy Ákos legújabb akciója, ami illegális adatgyűjtésnek minősülhet, s a független országgyűlési képviselő törvényt is sérthetett az alapítványa működtetésével. Hadházy a szintén egykori LMP-s Szél Bernadett-tel közösen indított akciót a nemzeti konzultációs ívek begyűjtésére, amelyeket az általa alapított és irányított Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány (TITA) címére várnak. A hatályos jogszabály szerint a képviselők a házelnöknek kötelesek bejelenteni minden, összeférhetetlenség alá nem eső alapítványukat, értesüléseink szerint Hadházy ezt nem tette meg. Továbbá alapítvány nem hozható létre az alapító vagy hozzátartozói érdekében, és nem használható anyagi tevékenység folytatására. Azonban Hadházy a TITA-n keresztül folyamatosan kalapozik, állítása szerint közösségi forrásokat igyekszik becsatornázni a munkájába, amellyel az állítólagos állami korrupció, a „propagandává süllyedő közmédia” és a jogállam lebontása ellen küzd. Az alapítvány egyébként Hadházy címére van bejegyezve, oda várják az íveket is. A két ex-LMP-s politikus a Facebook-oldalán egyenesen úgy fogalmaz, hogy nekik küldjék el a konzultációs leveleket. Úgy tudjuk, szerdától a Momentum is csatlakozik az ívek gyűjtéséhez az országszerte számos helyen felállított standjaival.

Mint azt a Magyar Nemzet keddi lapszámában megírta, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint Hadházyék akciója az adatvédelmi törvénybe ütközhet. Szavai szerint a nemzeti konzultációs ív nem tartalmazhat sem személyes adatokat, sem utalást arra, hogy kihez tartozik. – Az adatvédelmi törvény szerint csak az anonim ívek gyűjthetők be, amennyiben bármilyen személyes adatot tartalmaznak, akkor az adatkezelési szabályzat alapján kell eljárni – hangsúlyozta, hozzátéve: postai úton szabályosan ez csak úgy lehetséges, ha a feladó rovata üres marad. A független képviselők egyik felhívásukban sem adtak tájékoztatást arról, hogy mihez kezdenek a postán beérkezett személyes adatokkal. Felmerülhet, hogy a nemzeti konzultációs ívek begyűjtése nem más, mint adatbázis-építés, listázva a nem kormánypárti, de aktív szavazókat. Hadházy „Valódi konzultáció” nevű űrlapján pedig amellett, hogy az íveket beküldeni hajlandó lakosok kilétét térképeznék fel – névvel, e-mail-címmel, telefonszámmal, valamint irányítószámmal –, szórólapozásra, gyűjtésre és különböző adminisztratív tevékenységekre is toboroznak jelentkezőket. Korábban is merültek fel aggályok Hadházy adatgyűjtésével kapcsolatban. Tavaly az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtést az ex-LMP-s, az adatokat akkor a szocialista párt használhatta fel adatbázis-építésre. A TITA kurátora egyébként az a Kovács Áron Attila, aki korábban évekig a VS, valamint a Népszava online újságírója volt.

Magyar Nemzet