2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Adatbázis-építésre is felhasználhatták Hadházy Ákosék aláírásgyűjtését

Az MSZP a jövőbeni kampányai­hoz használhatja azokat az adatokat, amelyeket Magyarországnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásának céljából gyűjtött. A Momentum úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy lehetnek még náluk olyan ívek, amelyeket Had­házy Ákos kezdeményezésének támogatására gyűjtöttek.

  • Adatbázis-építésre is felhasználhatták Hadházy Ákosék aláírásgyűjtését

A szocialista párt adatbázis-építésre is felhasználhatta az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtést – derül ki az ívek adatkezelési tájékoztatójából.

„Hozzájárulok ahhoz, hogy az aláírásgyűjtő íven megadott személyes adataimat […] a Magyar Szocia­lista Párt kezelje. Telefonon vagy levélben, lakcímem, elektronikus levélcímem vagy telefonszámom felhasználásával információcsere céljából kapcsolatot tartson mindaddig, amíg e hozzájárulásomat vissza nem vonom” – olvasható az MSZP ívein.

Ujhelyi István, a párt EP-kampányfőnöke a Magyar Nemzet megkeresésére azzal hárította el a lap kérdéseit, hogy szerinte ez egy szokványos aláírásgyűjtés volt, minden a törvényes módon zajlott. A szignók sorsáról pedig azt mondta: Tóth Bertalan az általuk összegyűjtött aláírásokat egy sajtótájékoztatón adta át Hadházy Ákosnak.

Mint ismert, Hadházy Ákos aláírásgyűjtésébe az MSZP és a Momentum Mozgalom is beszállt. A politikus korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy a pártok összesen 130 ezer aláírást gyűjtöttek.

– A megállapodásunk szerint viszont ők saját íveken, saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön gyűjtést végeztek – fűzte hozzá utóbb a Magyar Nemzetnek.

– A Momentum önkéntes aktivistái gyűjtötték az aláírásokat, tehát a szabadidejükben ingyen és bérmentve, meggyőződésükből segítették az akciót – jelentette ki a lap kérdésére Németh Gyöngyvér, a párt sajtóreferense. Szavai szerint az aláírások nagy részét még az EP-választás napja előtt átadták Hadházy Ákosnak, a maradékot most gyűjtik össze. – Ezekről én sem tudok többet, ám az adatkezelés és -biztonság szempontjából figyelünk a törvényi előírásokra, a GDPR szabályai szerint járunk el – hangsúlyozta.

Hadházy Ákos aláírásgyűjtése számos adatvédelmi kérdést felvet. A folyamatba adatfeldolgozóként bevont külföldi cégek miatt előfordulhatott, hogy sok százezer magyar állampolgár személyes adata került külföldre. Az egyik társaság ráadásul olyan szolgáltatást nyújt, amellyel könnyen megoszthatók az adatok. Kérdés, hogy ez megtörtént-e, és ha igen, akkor kivel osztották meg azokat.

Korábban azt sem lehetett tudni, hogy mi történik majd az ívekkel. Hadházy Ákos úgy nyilatkozott, hogy az aláírásokat tartalmazó lapokat mindenképpen megsemmisítik, jogászaik pedig eldöntik, hogy a megsemmisítéskor szükség van-e közjegyző jelenlétére.

A történtek miatt Tényi István bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál, a jogász arra kérte a hivatalt, indítson vizsgálatot annak feltárására, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés veszélye.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A béke a tét Brüsszelben

A béke a tét Brüsszelben

Az európai parlamenti választás legfőbb tétje: háború vagy béke – mondta a Mgyar Nemzetnk Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!