2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A vállaltnál lényegesen többen kaptak menekültstátust

Hír TV

2018. február 19., hétfő 12:22, frissítve: hétfő 18:22

A kormány által vállalt létszám többszörösét fogadta be menekültekből az ország 2012 és 2015 között. A miniszterelnök által aláírt kormányrendeletek évente 10 és 20 fős keretszámot állapítottak meg erre az időszakra, a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásából azonban kiderül, hogy ebben az időszakban jelentősen többen kaptak menekültstátust, mint a meghatározott maximum. A bevándorlási hivatal adatai alapján a menekültek befogadása idén januárban is folytatódott. Oltalmazottként 86, menekültként pedig tíz ember kérelmét fogadták be a magyar hatóságok.

Egymillió bevándorlóval riogatott a kormány televízióban, rádióban és a plakátokon a 2016-os kvótanépszavazás előtt, azt hirdetve, hogy nem akar migránsokat befogadni.

 

A szavazás előtti években a befogadható menekültek létszámát 10 és 20 fős éves keretszámokkal maximálták a kormányrendeletek, amiket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá. A statisztikai hivatal adatai szerint a keretet 2012-től 2015-ig minden évben túllépte az ország, volt, hogy több mint tízszer annyian kaptak menekültstátust, mint a meghatározott maximum volt.

A miniszterelnöki rendeletet, a keretszám túllépését és később a menekültek befogadását is gondosan elhallgatták a kormánypárti politikusok, hasonlóan a kormányközeli médiumokhoz. Egészen addig, amíg a helyettes külügyi államtitkár el nem szólta magát egy máltai lapnak.

– A szám amit elmondhatok: 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba – Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár egy máltai lapnak ismerte el, hogy az ország tavaly is fogadott be menekülteket. Ezzel az információval viszont nem álltak ki a nyilvánosság elé.

A DK szerint a kormány összevissza hazudozik a migrációs adatokról.

– Válságos helyzetben okos ember hidat épít, az ostobák pedig falakat építenek, kerítéseket építenek. A hazugság most nyilvánvalóvá vált és kiderült. Az, hogy melyik számnál mit hazudnak, teljesen érdektelen. Orbán Viktor és kormánya hazudik – mondta Varju László, a párt alelnöke.

A parlamentben a Jobbik képviselője is a menekültek befogadását kérte számon a kormánypártokon. Mirkóczki Ádám szerint nem az a baj, hogy a betartják a nemzetközi egyezményeket, hanem az, hogy a kormány korábban az ellenkezőjét állította.

– Meg tudják-e nekem mutatni az elmúlt három év bármelyik óriásplakátján, az elmúlt három év bármelyik nemzeti konzultációs kérdőívén vagy a sikertelen népszavazás bármelyik válaszadási lehetősége közül, ahol odatették zárójelben, hogy: kivéve genfi egyezmény! Tudnak-e ilyet mutatni az önök propagandájából? Amiben elmagyarázták volna az embereknek a sikerpropaganda közepette, hogy: kivéve genfi egyezmény. Segítek, nem tudnak ilyet mutatni! Ugyanis önök ezt elhallgatták – mondta Mirkóczki.

A jobbikos képviselőnek a belügyi államtitkár válaszolt.

– Mi magyarok a migránsválság kezdete óta megkülönböztetjük a védelemre szorulókat a gazdasági vagy megélhetési migránsoktól, akik azért jönnek Európába biztonságos országokból, mert európai, azon belül német jólétet akarnak maguknak – reagált Kontrát Károly.

A bevándorlási hivatal adatai alapján a menekültek befogadása folytatódik. Januárban oltalmazottként nyolcvanhat, menekültként pedig tíz ember kérelmét fogadták be a magyar hatóságok. Az MSZP ezt is számon kérné a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.

– A probléma abban van, hogy a Fidesz–KDNP nem teszi lehetővé, hogy abban a teremben bizottsági ülést tartsunk, és például a menekültüggyel foglalkozó Bevándorlás- és Állampolgársági Hivatal vezetőitől megkérdezzük, hogy pontosan hogyan alakultak ezek a számok, mi az oka ezeknek a különböző státusoknak – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Menekültstátust az kaphat, akit faji, vallási, esetleg nemzetiségi okok vagy politikai meggyőződése miatt üldöznek a hazájában. Oltalmazott pedig az, akit nem ismertek el menekültnek, de fennáll a veszélye, hogy a származási országába visszatérése esetén sérelem érné.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!