2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A többség elutasítja a magyar pártok elleni momentumos kampányt

Elfogadhatatlan a Momentum magyar pártok elleni kampánya. Ezt gondolja a magyar felnőtt társadalom több mint fele - derült ki a Nézőpont Intézet által a Magyar Nemzet számára készített közvélemény kutatásából.

  • A többség elutasítja a magyar pártok elleni momentumos kampányt

 

A felmérés arra kérdezett rá, helyesnek tartják-e a választók, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András és EP-képviselője, Donáth Anna is az erdélyi illetve felvidéki magyar jelöltek helyett nemzetközi szövetségesük mellett kampányolt Romániában és Szlovákiában.

A megkérdezettek 53 százaléka tartja ezt elfogadhatatlannak, ellenkező választ csupán 34 százalék adott. Érdekes, hogy a magukat Momentum-szimpatizánsnak mondók fele szerint sem elfogadható a határon túli magyar politikusoktól megtagadott támogatás.

 

A két Momentum-vezető tehát komoly politikai hibát követett el akkor, amikor európai szövetségi politikájuknak alárendelték a nemzeti érdekvédelem ügyét.

A sorból nem maradhatott ki Cseh Katalin sem. Az EP-képviselő november elején egészen Nagyszebenig utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Mentsétek meg Romániát Szövetséget, a liberális Dan Barna pártját.

A politikus szerint nem hazaárulás, amit tett és azóta sem bánta meg, hogy nem a magyar jelöltet támogatta.

A Nézőpont Intézet szerint a következő országgyűlési választáson nem lesz könnyű dolga a liberális Momentumnak a határon túli magyar szavazatok gyűjtésekor és a pártelnök ősszel kinyilvánította célja, a Fidesz-szavazók elcsábítása is aligha sikerül majd ezzel a politikával. Sőt, a liberális pólus megalapítása is nehézségbe ütközhet, mivel a kinézett partnerpártok szavazói még a Momentumnál is jobban ellenzik a nem magyar jelöltek támogatását. Az LMP-támogatók 67 és a Jobbik-szimpatizánsok 63 százaléka mondta ezt.

A képet azonban pár dolog árnyalja. A fiatal, 30 év alatti választók fele-fele arányban (46 és 45 százalék) gondolják, hogy lehet, illetve nem lehet mást, mint a magyarokat támogatni. A 60 év feletti időseknek ugyanakkor 60 százaléka elkötelezett a határon túli magyar politikusok támogatása mellett. Szintén elgondolkodtató, hogy Fekete-Győr kijelentéséről a magyaroknak csak a 38 százaléka hallott, 60 százaléka nem. A 30 év alattiaknak csak 17, míg a 60 év felettieknek 61 százaléka hallott az ügyről. Így összességében a nagy politikai hiba közepes méretű politikai kárt okozhat a liberális pártnak.

Hír TV - Nézőpont Intézet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!