2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

A társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát kockáztatják

Hír TV

2017. november 24., péntek 21:44, frissítve: szombat 11:40

Még 2013-ban elfogadott törvény is van az Alkotmánybíróság napirendjén, így egyelőre nem számít kirívó késésnek, hogy a testület hónapok óta nem döntött sem a lex CEU-ról, sem a civiltörvényről – mondta Newsroom című műsorunkban Schiffer András.

Az ügyvéd szerint ha a hatalom megpróbálja lojális emberekkel feltölteni a bírói testületeket, akkor azzal azt éri el, hogy a társadalom bizalma végletesen megrendül az igazságszolgáltatásban.

„Kormánytagoknak, politikusoknak nem kéne szórakozniuk konkrét bírákkal, bírói ítéletekkel. És még valamit azért érdemes lenne a hatalmon lévőknek szem előtt tartaniuk. Lehet fenyegetni a bíróságokat, meg lehet próbálni bedarálni a bírói rendszert, biztosak lehetnek abban, hogy ha ez egyáltalán sikerül – kétségeim vannak, hogy ez bármilyen parlamenti arányok mellett sikeres lehet –, a magyar állampolgárok jelentékeny része onnantól kezdve a bírákat fideszes bíráknak fogja tartani. Márpedig a mindenkori hatalomnak az ókortól kezdve elemi érdeke az, hogy a bírói ítéleteknek az állampolgárok jó lélekkel úgy vessék alá magukat, hogy meg legyenek arról győződve, többé-kevésbé független ítéletek” – emelte ki.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!