2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

A szélsőbaloldali BLM-Mozgalomnak akar szobrot állítani Baranyi Krisztina

Az erőszakos, szélsőbaloldali BLM-mozgalomnak akar szobrot állítani Ferencváros polgármestere. Baranyi Krisztina azzal indokolta a döntést, hogy a szobor jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint. A kerület kormánypárti képviselője híradónknak azt mondta: a járványhelyzet idején nem ez tartozik a legfontosabb feladatok közé.

  • A szélsőbaloldali BLM-Mozgalomnak akar szobrot állítani Baranyi Krisztina

Polgárháborús állapotok. Égő autók, betört kirakatok, kifosztott boltok. A Black Lives Matter, azaz a "Fekete Életek Számítanak" mozgalom az Egyesült Államok számos településén robbantott ki erőszakos zavargásokat. A tüntetések és utcai megmozdulások azután kezdődtek, hogy májusban egy rendőrségi akcióban életét vesztette egy többszörösen büntetett előéletű afroamerikai férfi. A baloldali civil szervezetek által meghirdetett és finanszírozott tiltakozóakciók szoborrongálásokhoz és ledöntésekhez vezettek több európai országban is.

A karácsonyi díszkivilágítást szerelték fel a kilencedik kerületi Ferenc téren szombat délután. Jövő tavasszal azonban ide egy, a Black Lives Matter-mozgalomhoz köthető szobor kerülhet majd.

Az erőszakos, szélsőbaloldali BLM-mozgalomnak akar szobrot állítani a baloldali polgármester Ferencvárosban - erről írt az Origo. A lap arról számolt be, hogy a "Public Art" elnevezésű pályázatra olyan műveket vártak, amelyek az adott közösséget, vagy a társadalom egészét érintik. A határozat indoklása szerint a BLM-mozgalomhoz köthető alkotás azért nyert, mert a pályázat egy aktuális társadalmi és politikai kérdésről szólt.

Szerettük volna a kerület polgármesterétől, hogy milyen szempontok alapján választották ki a nyertes pályázatot, és hogy miért pont ez a szobor kerül ide a Ferenc térre, de Baranyi Krisztinát nem értük el telefonon.

Azok az ócska rasszisták, akik nem értik, hogy a szobor kiállítása egy művészeti pályázat nyerteseinek munkáit mutatja be, és aki nem érti azt sem, hogy a művészet szabad, azt szó nélkül kihajítom az oldalamról - a közösségi oldalon így reagált a kerület vezetője.

Több kerületi lakos sem ért egyet a szobor felállításának ötletével, amiről a polgármester ki sem kérte a helyiek véleményét - erről már Ferencváros kormánypárti képviselője beszélt. Gyurákovics Andrea szerint a járványhelyzetben nem ez tartozik a legfontosabb feladatok közé.

"A mi álláspontunk pedig az, hogy ebben a járványhelyzetben, amikor ő teljes felhatalmazást kap, hogy a járványhelyzettel kapcsolatos döntéseket meghozza, akkor ez az ügy, nem tartozik a 100 legfontosabb ügy közé, ami a kerületben kell hogy döntés szülessen"

- mondta a IX. kerület Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője, Gyurákovics Andrea.

Gyurákovics Andrea hozzátette: a Ferenc tér egy olyan terület, ahol rendszeresen rendeznek családi és ünnepi programokat, egy szélsőbaloldali mozgalom népszerűsítése pedig nem oda illő.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!