2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

A számvevőszék munkáját támadók a jogállamiságot támadják

Hír TV

2019. január 14., hétfő 14:28

Az Állami Számvevőszék a jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, amely ellenőrzése során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat, így a számvevőszék jó hírnevét sértő pártpolitikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait kerülik meg – közölte az ÁSZ hétfőn.

Az Állami Számvevőszék jogállami működését és ellenőrzési függetlenségét támadó, a közvéleményt szándékosan félrevezető, valótlanságokat tartalmazó pártpolitikai nyilatkozatokkal és sajtóhírekkel kapcsolatban az ÁSZ pontokba szedett közérdekű tájékoztatást tett közzé.

Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása – közte a kampánypénzek felhasználása – törvényes és példamutató legyen. Az ÁSZ törvényi előírások alapján végzett ellenőrzéseit támadó, valótlanságokra épülő nyilatkozatok és félrevezető sajtóhírek a jogállamiság elleni támadást jelentenek. Az ÁSZ hangsúlyozza: a jogállam alapelve a jogkövető magatartás, és a törvényi előírások nem ismerete senkit nem mentesít a felelősség alól. Részletek >>>