2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A Soros-paktum lehetővé teszi a migránsoknak, hogy legálisan Magyarországra költözzenek

Magyarországra is veszélyt jelenthet a most elfogadott ENSZ globális migrációs csomag. Egy biztonságpolitikai szakértő szerint a paktum miatt több millió migráns dönthet úgy, hogy új otthont keres magának. Így, hogyha egy Nyugat-Európai országban letelepedési kötvényt kapnak a migránsok – akkor már Magyarországra is költözhetnek – legálisan. Szerdán New Yorkban fogadta el az ENSZ közgyűlése az úgynevezett migrációs csomagot, amit sokan csak Soros-paktumként emlegetnek, hiszen a bevándorláspárti milliárdos elképzeléseit tükrözi.

  • A Soros-paktum lehetővé teszi a migránsoknak, hogy legálisan Magyarországra költözzenek

152 ország mondott igent, 12 tartózkodott, 5 ország köztük Magyarország és az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott a most elfogadott ENSZ globális migrációs csomagra. Az egyezmény ellen Magyarország hevesen tiltakozott, mivel a kormány álláspontja szerint az ENSZ súlyos hibát követ el a dokumentum elfogadásával.

Szakértők szerint nehéz értelmezni a migrációs csomagot. Elvétve utalnak csak az ENSZ globális migrációs csomagjában a legális vagy az illegális migrációra, ezeket a szöveg egybemossa, így nem lehet tudni, pontosan kiről vagy miről szól a dokumentum. Többek között a határvédelem sem szerepel az ENSZ-egyezményben, azt következetesen határigazgatásnak nevezik.

Egy biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországra is veszélyt jelent a Soros-paktum, ugyanis hogyha a migránsok más nyugat Európai országokban megkapják a letelepedési engedélyt vagy politikai menedékjogot, akkor onnantól szabadon jöhetnek akár Magyarországra is.

„Nagyon sokan úgy értelmezik – legyen az Szudán, legyen az Szíria, legyen az Banglades, vagy bárhol –, hogy most emberi joguk, tehát ha olyan kedvük van, akkor elindulhatnak – mondta George Spötle  biztonságpolitikai szakértő. –  A veszély az, hogy akik még eddig talán csak gondolkodtak rajta, hogy elinduljanak, vagy voltak kétségeik, most igazából ezt meghívónak veszik.”

A paktum szerint a bevándorlással mindenki „jól jár”, a migránsok, az őket támogató közösségek és a befogadó országok is. Több a paktumot elutasító ország szerint a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, a migrációt emberi jognak tartja, illetve, nem tesz különbséget menedékkérők és bevándorlók között.

Egy alkotmányjogász szerint a bevándorláspárti erők a 2019-es európa parlamenti választások előtt egy utolsó nagy rohamot indítanak a bevándorlás ellenes tagállamokkal szemben.

„Ehhez megvan már a politikai és jogi alap az ENSZ kompaktjaival, illetve az uniós jogalkotással és csak az a kérdés, hogy mennyire tudják majd az Európai emberek lecserélni az Európai Parlament összetételét, mert hogyha egy földcsuszamlás szerű változás következik be, az azért nyilvánvalóan intő jel lehet a bevándorláspárti brüsszeli elit számára” – véli Ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász.

Közben az Origo ír arról, hogy az AFP szerint a világon jelenleg 50 millió migráns próbálkozik azzal, hogy illegálisan a törvényeket kikerülve keressen új hazát magának. Az ő törekvéseiket legalizálhatja a Soros-paktum, ami még ha nem is kötelező érvényű, de keretet adhat az Európába irányuló migrációnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!