2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

A Roszatom a magyar kormány segítségére sietett

Hír TV

2018. január 16., kedd 15:52, frissítve: kedd 19:26

Az orosz óriásvállalat abban a perben nyújtott segítő jobbot a kormánynak, amelyben a tét a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatala. A bíróság szűk két hónap haladékot adott arra, hogy megjelöljék a dokumentumban az üzleti titkot tartalmazó részeket, a fennmaradó szöveget nyilvánosságra lehet majd hozni.

Bár a magyar kormány tavaly már feloldotta a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződések harminc évre szóló titkosítását, ennek ellenére sem hozták őket nyilvánosságra, üzleti titokra hivatkozva. Jávor Benedek európai parlamenti képviselő ezért beperelte a kormányt.

A második tárgyaláson a 12,5 milliárd eurós beruházás kivitelezője, az orosz Roszatom is megjelent, és a magyar kormány oldalán beavatkozott a perbe. A bíróság ma nem hozott döntést, mert az alperesek még nem részletezték, hogy a szerződés mely részeit tartják üzleti titoknak.

„Nyilvánvaló, hogy a kormány időhúzásra játszik, megpróbálja elkerülni, hogy a választás előtt a magyar társadalom megtudhassa, hogy milyen alkut kötöttek Moszkvában Vlagyimir Putyinnal és a Roszatommal. Minden eszközzel küzdeni fogok azért, hogy a magyar emberek megismerhessék ezeket a szerződéseket, megismerhessék azokat a piszkos kis alkukat, amelyeket a fejük fölött kötött a magyar kormány a Roszatommal és Oroszországgal” – nyilatkozta a Párbeszéd EP-képviselője.

A következő tárgyalás március 8-án lesz, a bíróság eddig adott haladékot a magyar kormánynak és az orosz vállalatnak, hogy konkrétan megjelöljék, szerintük mi minősül üzleti titoknak a szerződésben. Ezt követően a dokumentumot nyilvánosságra lehet hozni az érintett részek kitakarásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!